ANNONS

Stort antal självmord bland unga

ANNONS

Ifjol hanterade Bromma församling nio självmord bland unga människor. Elin Santell är diakon i Ängbykyrkan. Hon säger att Bromma stadsdelsnämnd och skolorna i området skulle behöva prata om den här frågan mycket mer än vad de gör.

– Många tror att man inte ska väcka den björn som sover – att fler unga tar livet av sig om vi lyfter frågan. Men det är tvärtom. Det enda som vi vet hjälper är just att prata om det, säger hon.

Kyrkan har anordnat seminarier för skolorna för att de ska få information om hur de kan prata med sina elever i den här sortens situationer. Elin Santell säger att vissa skolor är väldigt engagerande medan andra står handfallna när något sådant här händer.

Peter Iwarsson är kurator på Nya elementar. Han berättar att skolan i höstas hade en temavecka där man diskuterade hälsa och ohälsa – och vad som händer när man inte mår bra. Han tycker att vuxna många gånger försöker skydda barnen genom att inte prata om det allra värsta.

– Det som ofta händer när tragedier inträffar är att det blir helt tyst och vi håller tummarna för att det inte ska hända igen. Men jag tycker att vi lämnar barnen ensamma om vi inte pratar om det, säger han.

Enligt förvaltningschef Lena Lundström Stoltz jobbar stadsdelen med utbildningar för sina socialsekreterare. Hon säger också att fältarbetarna är väldigt engagerade i de här frågorna.

Det enda som vi vet hjälper är just att prata om det.Elin Santell, diakon