ANNONS

Stort behov av bostäder för nyanlända

Minst hundra bostäder behövs fixas för nyanlända i Nacka.
Minst hundra bostäder behövs fixas för nyanlända i Nacka.
Minst hundra bostäder för nyanlända behöver Nacka kommun skaka fram i år.

Just nu ser man över 15 olika platser som kan lämpa sig för modulbygge.
ANNONS

Det börjar bli brådis att ordna fram bostäder åt nyanlända. I år ska Nacka ta emot 366 personer med uppehållstillstånd. Just nu ser man över flera platser som skulle kunna lämpa sig för tillfälliga bostäder.

– Vi gör vad vi kan för att klara vårt åtagande. Det kommer att bli jättesvårt, men vi anstränger oss. Det gäller att titta på alla lösningar. Vi har identifierat 15 tomter som kanske är möjliga för moduler, säger kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M).

Han exemplifierar med oanvänd mark, småskog och detaljplanerade tomter som står tomma.

Hur många bostäder som behövs är oklart.

– Det beror på hur stora familjerna är, men säkert fler än hundra, säger han.

I ett mail till Gerdau ifrågasätter en upprörd Nackabo att en av de utpekade tomterna är en idrottsplats i Eknäs. Men inget är bestämt, klargör Mats Gerdau. Beslut ska tas i höst.

Även om behovet av bostäder för nyanlända väntas öka, 2017 kan mottagandet uppgå till 500 personer, är Nacka kommuns mål småskaliga bostadsområden.

– I Stockholm planeras flyktingkvarter, men det skapar inte integration. Vi vill ha det småskaligt, och gärna kombinera flyktingar och med tillexempel studenter som behöver enklare, tillfälliga bostäder, säger Mats Gerdau.

Mitt i Nacka har tidigare berättat om kommunens uppmaning till villaägare att hyra ut rum. Enligt Hem & Hyra hade nio Nackabor nappat på idén i juni.

ANNONS

– Vi vill involvera Nackaborna, antingen om man själv har en lägenhet eller en villa med uthyrningsrum tillexempel. Jag har en granne som har en bottenvåning i villan de hyr ut, säger Mats Gerdau.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.