ANNONS

Stort behov av fler familjehem

Patric Brask, som är scoutledare i Bollstanäs scoutkår, är en av två Väsbybor som den senaste månaden anmält­ intresse att ta emot flyktingbarn i sitt hem.
Patric Brask, som är scoutledare i Bollstanäs scoutkår, är en av två Väsbybor som den senaste månaden anmält­ intresse att ta emot flyktingbarn i sitt hem.
Varje vecka tar Väsby emot nya ensamkommande flyktingbarn.

Men bristen på jour- och familjehem är stor.

– Ingen kan göra allt men alla något, säger Väsbybon Patric Brask som anmält intresse.
ANNONS

Den stora flyktingströmmen genom Europa påverkar även Väsby. Trycket är nu hårt på kommunen att fixa fram boendeplatser för barn och ungdomar.

– Vi får ett nytt barn att ordna­ boende till i princip varannan eller­ var tredje dag, säger Marie-­Anne Karlsson, enhetschef på kommunen.

Och att hitta boende för barnen är inte enkelt. Några lediga platser­ på gruppboenden finns inte längre­ och även platserna i familjehem och jourhem är upptagna.

Kvar blir ofta alternativet att köpa platser från företag som erbjuder familjehem. En sådan plats kostar omkring 1 300–2 000 kronor per dygn. En utgift som staten står för.

– I dag har vi 20 ensamkommande flyktingbarn som är placerade i jourhem och de allra flesta platser är köpta, säger Marie-­Anne Karlsson.­

Nu efterlyser kommunen fler familjer­ som kan vara intresserade­ av att bli familje- eller jourhem. Till jourhemspoolen, som Väsby­ och sju andra kommuner står bakom, har den senaste månaden­ bara två Väsbyfamiljer anmält intresse­ om att bli familjehem.

En av dem är Patric Brask. Nu ska han, precis som alla andra som anmäler intresse, intervjuas och prövas av kommunen.

– Jag är skild och har barnen varannan vecka. Så varannan vecka har jag både tid och plats hemma hos mig, säger han.

Han säger att han vill bidra till en bättre värld.

ANNONS

– Jag har haft idén länge men det har inte blivit att jag har tagit steget att anmäla intresse förrän nu.

En Väsbybo som har lång erfarenhet av att ta emot barn och ung­domar som behöver bostad är Azita­ Daie. I åtta år har hennes familj varit jourhem och sedan ett år tillbaka också familjehem åt en 16-årig pojke från Afghanistan.

– Vi vill göra en mänsklig insats och ge de här barnen ett varmt, välkomnande hem, säger hon.

Varför är inte fler familjer intresserade, tror du?

– Jag tror fler faktiskt är intresserade men socialtjänsten måste bli bättre på att söka upp familjerna. Men jag tror också att vissa­ tänker att det är en stor börda. Men egentligen är det bara att vara en naturlig familj, säger Azita Daie.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.