Stort beslag av knark i Bollmora

I den unge hantverkarens garderob, i en zippåse i en kalsongförpackning i en tröjficka hittade polisen 85 gram kokain – något som skulle kunna säljas för nära 70 000 kronor.
I den unge hantverkarens garderob, i en zippåse i en kalsongförpackning i en tröjficka hittade polisen 85 gram kokain – något som skulle kunna säljas för nära 70 000 kronor.
Nackapolisen har hittat en större mängd kokain hos en ung hantverkare från Bollmora.

– Kokainet har spritt sig från Stureplan ut till förorterna, säger polisen.

Kokainfyndet som gjordes i slutet av augusti i Bollmora handlar om nära ett hekto. Som vid flera tidigare fynd i Tyresö jobbar den misstänkte, en man i 20-­årsåldern, som hantverkare.

Enligt Fredrik Näslund, chef för länskriminalpolisens narkotikarotel, är det inte förvånande. De senaste tio åren har kokain gått från att ha varit de bättre bemedlades favoritdrog till något gemene man tar.

– Numera hittar vi kokain hos alla typer av människor, säger han.

Anette Fridlund, utredare vid Nackapolisens spaningsgrupp, uppger att det är sällan som Nacka- polisen hittar så pass stora mängder som den här gången.

När Bollmorabon greps på en parkering utanför sitt hem hade han nio så kallade zippåsar med vardera cirka 0,8 gram kokain på sig. I en garderob i hans lägenhet hittade polisen ytterligare 85 gram. Andra fynd i mannens hem var en våg och stora mängder ännu obrukade zippåsar.

Bollmorabon har sedan dess suttit häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott.

Gränserna för att någon ska dömas för grovt narkotikabrott har höjts, efter praxisändringar de senaste två åren. För kokain gäller numera 100 gram – något Bollmorabon inte når upp till, men ligger nära.

Enligt den nya praxisen ska domstolen också i större mån än tidigare väga in om den misstänkte haft narkotikan för eget bruk eller för att tjäna pengar på att sälja den. Domstolen ska också titta på vilken roll den misstänkte har i en eventuell försäljningsorganisation.

Anette Fridlund menar att Bollmorabon skulle kunna fällas för grovt brott då mycket tyder på att han haft kokainet, åtminstone delvis för att sälja det. Bland annat har polisen i mannens mobiltelefon hittat något som skulle kunna likna en skuldlista, med namn kopplade till siffror.

I förhör med polisen har Bollmorabon uppgett att han köpt kokainet för att använda det själv. Vågen använder han till att kontrollera att mängden han köpt stämmer – zippåsarna för att paketera lagom stora mängder till sig själv. Den misstänkta skuldlistan har han inte kunnat förklara.

Fakta

Kan ge tio års fängelse

En genomsnittlig langare, på polisspråk så kallad ”utläggare”, hanterar mellan 50 och 100 gram kokain i veckan.

Kokain säljs ofta i påsar med Stockholmsgram- vilket betyder att det är 0,8 gram i varje påse.

En påse kostar omkring 800 kronor.

Narkotikabrott av normal­graden kan ge fängelse i högst tre år. Är brottet grovt ska straffet vara lägst två år och högst tio.Källa: Polisen