ANNONS

Stort bråk kring ­Linnégårdens drift

Carema får fortsätta driva Linnégården – trots alla skandaler. Men oppositionen på Östermalm är kritisk och vill att boendet åter blir kommunalt.

– Vi vill inte att man ska ta några fler risker nu, säger Stefan Nilsson, (MP).
ANNONS

Linnégården har varit i blåsvädret länge. Carema har lämnat in en lex Sarah-anmälan till Socialstyrelsen om den senaste skandalen, då en psykisk sjuk man ska ha bundits fast i sin säng.

Den tidigare verksamhetschefen har fått sluta och Östermalms stadsdelsförvaltning har besökt boendet för att se hur Carema sköter sitt jobb.

Tillsynen visade på flera brister; bland annat att Linnégårdens personal inte fick tillräckligt stöd och att adekvat kompetens till viss del saknades. Dessutom fanns en osäkerhet i ledarskapet.

Men trots det får Carema fortsätta driva Linné- gården. Oppositionens förslag om att Carema skulle bli av med avtalet röstades­ ner med en röst på det senaste mötet i stadsdelsnämnden.

– Vi tycker man ska häva avtalet nu och det kan även finnas fog för vite mot Carema, då det inte är mycket som har fungerat, säger Stefan Nilsson, (MP), vice ordförande i stadsdelsnämnden.

Carema har tagit fram en åtgärdsplan efter granskningen och förändrat ledningen på Linnégården.

Men oppositionen är fortsatt kritisk.

– Det räcker inte med att byta ut ledningen för att det ska bli en bra verksamhet, säger Birgit Marklund (S).

– Jag tycker man ignorerar brukarna och personalen som tidigare slagit larm om felaktigheter, säger Berit Bornecrantz Dias, (V).

ANNONS

Johan Sjölin, (M), ordförande i stadsdelsnämnden, röstade för att Carema ska fortsätta driva Linnégården.

– Men naturligtvis finns det en gräns, och den gränsen har vi närmat oss med stormsteg. Men vi anser att med alla åtgärder som är på gång är det värt att se om det blir så bra som vi hoppas och Carema tror. Om det inte blir så kan det bli aktuellt med vite, säger han.

Caremas ledning ser allvarligt på stadsdelsförvaltnings kritik, men är övertygad om att allt ska bli bättre i takt med att verksamheten förändras.

– För oss är öppenhet och högt i tak en självklarhet, och vi tror att den nya organisationen ger ännu bättre förutsättningar för det, säger Ulla Wennström, regionchef på Carema Care.