Husby får ett stort community center

Här på torget i Husby kommer det nya medborgarcentret snart att öppna.
Här på torget i Husby kommer det nya medborgarcentret snart att öppna.
Snart får Husby ett eget stort medborgarkontor. Och inte nog med det – i samma lokaler kommer föräldrarådgivning, öppna förskolan och ungdomsverksamhet att rymmas.
Det blir en gemensam yttre entré vid Husby bibliotek.

Det är kontaktcenters gamla lokaler på Edvard Griegsgången 9 som blivit lediga. Lokalen ligger intill Husby bibliotek och är på 1755 kvadratmeter.

På den stora ytan kommer flera verksamheter att samlokaliseras – och bli ett så kallat community center med medborgarkontor, föräldrarådgivning, öppen förskola och viss ungdomsverksamhet under ett och samma tak.

Öppna förskolan får nya lokaler

På ovanvåningen kommer öppna förskolan i Husby att husera. Den flyttas från de gamla lokalerna någon gång till hösten.

Medborgarkontoret öppnar på bottenvåningen redan innan sommaren. Där kommer medborgarna att erbjudas skuldrådgivning, konsumentrådgivning och kunddatorer bland annat.

– Efter sammanslagningen av medborgarkontoren i har Rinkeby haft en stort och så har norra Järva haft en liten filial som flyttat runt i Husby och i Akalla. Nu får Husby ett fullvärdigt medborgarkontor med service till medborgarna,  säger Claes Löfström, lokalstrateg för Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

Huvudingången blir den samma som för biblioteket och Berättarministeriet.

– Sedan får varje verksamhet en egen ingång, så det blir fyra dörrar inomhus, säger Claes Löfström.

Egna ingångar

Ungdomsgårdsverksamheten kommer att finnas på ovanvåningen, och ha öppet på kvällstid, efter att öppna förskolan har stängt.

– Tanken är att centret ska öppna upp och bli en mer levande del av Husby, säger Claes Löfström.

På torsdagens nämndmöte ska politikerna ta beslut om att stadsdelsförvaltningen tar över lokalen på Edvard Griegsgången 9.