Stort gensvar kring att hylla Robban

Robert Brobergs gamla hus på Lövgatan i Råsunda.
Robert Brobergs gamla hus på Lövgatan i Råsunda.
I förra veckan berättade Lokaltidningen Mitt i om Miljöpartiets initiativ till att hylla nyligen bortgångne Robban Broberg med en minneskonsert.

Och många Solnabor verkar gilla idén.

Robban Broberg är saknad och sörjd av många Solnabor. Det blev tydligt efter vår artikel om idén att hylla honom med en minneskonsert.

I förra veckan lade Tobias Östberg (MP), som kläckte idén, fram den som ett nämndinitiativ i Kultur- och fritidsnämnden, och förvaltningen fick i uppgift att utreda frågan vidare.

När nyheten lades ut på sociala medier uttryckte många sitt gillande, och passade även på att komma med tips på hur man skulle kunna göra hyllningen.

Hagaparken lyftes fram som en lämplig plats.

”Ta alla till Hagaparken och vi kommer”, skrev en person och fick medhåll.

Någon kontrade:

”Råsunda kyrka kan väl vara en lämplig lokal i så fall?”.

Konserten borde i alla fall äga rum redan 2016.

”Robban föddes den 2 juli så kanske hans födelsedag vore ett bra datum. Till den 2/7 2016 borde väl en liten arbetsgrupp i kultur- och fritidsnämnden kunna få fram ett litet minnesmärke och plats”, skrev en kvinna.

Den åsikten delades av flera andra, som gärna ville se artisten hyllas med en staty också.

”Kanske bara med en blå gitarr med Robbans autograf på?”, föreslog en kvinna och hänvisade till hans signum.

Ett annat blått ting som är starkt förknippad med Robban Broberg är det blå hus i Råsunda som han bodde i från 1990-talet.

Huset ligger i korsningen Lövgatan-Filmgatan.

– Döp om gatan vid det blå huset tull Robert Brobergs gata. Det är det jag alltid tänker på när jag går förbi där, att ”det här är Robbans gata”. Det vore konstigt om man inte gjorde det, tyckte Margit Mattsson som hörde av sig till tidningen.

Hon föreslog att Janne Schaffer spelade på konserten och ville gärna höra låtarna Maria-Therese, Uppblåsbara Barbara men också Likbil.

– Jag tycker att den är bra, det är så många i min närhet som gått bort att jag måste muntra upp mig med att sjunga den, säger hon.

Även Fredrik Söderberg, project manager på Friends Arena, gillar Tobias initiativ.

– Jag tyckte att det lät som en rolig idé när jag läste om det i Mitt i. Vi är helt klart öppna för att ta in det som innehåll, arenan kan ju anpassas i storlek beroende på intresse. Men det är inget vi kommer att vara drivande i, utan själva idén måste drivas från Solna stad, säger han.