Stort intresse för fyra nya passivhus i Påtåker

I Vallentuna byggdes Stockholms första passivhus.

Och nu blir de fler.

I Påtåker byggs fyra nya passivhus.

Passivhus är hus som värms upp av människorna som bor i det och annan energi som alstras, till exempel av hushållsapparater.

Nu byggs fyra helt nya passivhus i bostadsområdet Påtåker, två kilometer från centrala Vallentuna.Intresset för husen har varit stort. Av de tre hus som börjat byggas är alla redan sålda. Försäljningen av det fjärde planerade huset har ännu inte börjat.

– På visningarna har det kommit 30–40 personer, säger Filip Malm, försäljare på Ecoreadyhus, som bygger husen i Påtåker.

Prislappen på husen har legat på drygt sex miljoner kronor, två miljoner dyrare en snittvillan i Vallentuna. Men det har inte skrämt köparna som enligt Filip Malm ser ekonomiska fördelar med att bo i passivhus på grund av de låga driftskostnaderna.

Det ligger i själva byggnadsteknikens idé att uppvärmningskostnaden ska bli låg. Dessutom byggs husen med underhållsfria fasader av fibercement.

– Det finns egentligen tre typer av intressenter för våra hus. De som är miljömedvetna och gillar ny teknik, de som vill få ner boendekostnaderna och de som vill hitta ett nytt hus med snygg design, säger Filip Malm.

Andreas Granbäck har byggt, och bor i, både Vallentunas och Stockholms första passivhus.

Huset fick massor av medial uppmärksamhet när det stod färdigt 2008. Han välkomnar de fyra nya villorna i passivhusfamiljen.

Med tanke på bland annat nya EU-direktiv som ställer tuffare energikrav på ny bebyggelse menar han att energisnålt byggande är framtiden.

– Hela byggbranschen är på väg dit. Sedan om det blir energisnåla hus som är passivhus eller inte kan vi bara sia om, säger Andreas Granbäck.

Passivhus har under åren fått en del kritik. Bland annat har det handlat om att husen är allt för täta och därför lätt blir fuktiga.

Det har Andreas Granbäck och hans familj inte märkt av.

– Nej, det är bara positivt att bo här. Det finns inte mycket att klaga på, säger han.

Fakta

Husen måste isoleras väl

Passivhus är hus som värms upp av den energi som redan finns i huset.

För att behålla energin är husen mycket välisolerade. Detta gör att en god ventilation är extra viktig.

För att få kallar passivhus får byggnaden inte göra av med mer än 15 kWh per kvadratmeter och år.