ANNONS

Stort intresse för ny stadsdel i Älvsunda

Sollentuna och Väsby slår sina påsar ihop för att bygga en helt ny stadsdel.

Sedan planerna nyligen presenterats på en fastighetsmässa slåss byggherrarna om marken.
ANNONS

– Det fanns ett tydligt intresse att kliva in och bygga här, säger Mathias Bohman (S).

Det har gått över 25 år sedan de första planerna skissades vid ritbordet. Men det är först nu som en ny stadsdel i Rotebro och Älvsundadalen börjar ta form.

Sollentuna och Väsby kommun har gått samman och presenterade nyligen sina gemensamma planer för intresserade på fastighetsmässan i Cannes.

– Det är ett stort område med bra kommunikationer både till city och Arlanda. Det finns enorm potential och att döma av de reaktioner vi fått är det fler som håller med, säger Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande i Upplands Väsby.

Många byggbolag har redan hört av sig – och många vill bygga bostäder.

– Det här är ett unikt koncept och vi kan redan nu visa upp våra planer och visioner för framtiden, säger Thomas Ardenfors (M) ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Sollentuna.

Den nya stadsdelen kommer att sträcka sig från nuvarande Rotebro och in i Väsby och Älvsundadalen. Och det är inget litet område – större än Gamla stan.

På Rotebrosidan handlar det framför allt om att förtäta, medan området i Väsby är mer eller mindre obebyggt.

Den nya stadsdelen ska få närhet till handel i Infracity och pendelmöjligheter från stationen Rotebro. Alltsammans ska knytas ihop av cykelstråk och bra kollektivtrafik.

ANNONS

Men om det ska bli lägenheter, radhus eller villor i första hand är för tidigt att säga.

– Det är ett jättestort område, större än Gamla stan. De erfarenheter vi har av stadsutveckling är att det är bra med blandade upplåtelseformer, säger Thomas Thunblom, chef för samhällsbyggnadskontoret i Väsby.

Han påpekar också att det inte är kommunen som ensam ska bestämma hur området ska se ut.

– Vi jobbar med detta i både Sollentuna och Väsby, och kommuninvånarna i båda kommunerna, mark­ägare, företag och andra intressenter ska vara med och säga sin mening.

Fakta

Första skissen lades fram 1988

1988 föreslogs ett bygge av 800 lägenheter och 120 000 kvadratmeter verksamhetslokaler i Älvsundadalen.

Efter flera turer under tidigt 2000-tal inledde Sollentuna och Väsby slutligen ett samarbete 2013.

Våren 2014 hölls en medborgardialog i båda kommunerna för att samla in invånarnas önskemål.

I höst kommer en gemensam vision för området att presenteras. Tanken är att skapa en ”hållbar, sammanhängande och attraktiv stadsdel bortom år 2030”.