Stort intresse för odling

Odlingsveteranerna Tom Wall och Eva Danielson med en stickling med ananassalvia. ”Den doftar så härligt”, säger Eva.
Odlingsveteranerna Tom Wall och Eva Danielson med en stickling med ananassalvia. ”Den doftar så härligt”, säger Eva.
Gröna vågen kallades den trend på 1970-­talet då många unga familjer flyttade från stor­städerna och ut på landsbygden.

2000-talets gröna våg ser annorlunda ut. Nu ska det i stället grönska mitt i betongen.

Kommunala bostadsstiftelsen ­Signalisten storsatsar till exempel på stadsodling i sina bostadsområden.

– I dagsläget har vi stads­odlingar i Hagalund och Bagartorp. I Bagartorp har vi startat med odlingar för fem år sedan och det har expanderat. Nu har vi pallkragar på fem ställen. Boende i Bergshamra och Agnesberg har visat intresse och vår plan är att starta upp i de områdena också, säger Elisabeth Latosek-Kovács, distriktschef på Signalisten.

Signalisten ger varje boråd i respektive bostadsområde en budget att spendera fritt, och många har valt att satsa på just odling.

– De boende sköter det praktiska själva. Vi tycker att det är ett jättebra projekt, säger hon.

Även hos koloniföreningarna märker man av ett ökat tryck. I Solna finns ett tiotal koloniträdgårdar, och köerna är långa för att få en lott.

– Vi har kanske 60 personer i kö. Det är ett väldigt stort intresse, ­säger Marja Vikström, medlemsansvarig på Hagalunds koloniträdgårdsförening.

Föreningen har två koloniområden, ett vid Victoriagatan och ett uppe i gamla Hagalund, och medlemmarna i föreningen hyr sin lott.

Vid Tivoliudden i Bergshamra har flera kolonister redan satt igång med trädgårdsarbetet. Tom Wall och Eva Danielson har haft sin kolonistuga i 20 år och ser fram emot ytterligare en säsong på lotten.

– Vi flyttar ut hit i mitten av april då sommarvattnet slås på. Sedan är vi här till hösten.

Deras lilla stuga är full av kryddplantor, olivträd och pelargoner som väntar på att få komma ut.

– Nu är det tid att förså det som man vill ha ut senare. Jag har sått luktärt, säger Eva.

Grannen Per-Åke Pettersson är även han tidig ute på lotten. Tulpanerna är på väg upp och skyddas mot hungriga rådjur av ett grönfärgat nät. Han odlar inte mindre än 13 kryddväxter i en särskild kryddrabatt.

Även i Bergshamra märker man av ett stort intresse att komma med i odlingsgemenskapen. I dag har man ett 15-tal personer på sin intresselista. Här köper man sitt hus från den tidigare ägaren för att få en lott.

– Ett hus brukar kosta kring 400 000–500 000 kronor skulle jag gissa, säger Eva.

Men den med begränsat kapital behöver inte misströsta. De senaste åren har gerillaodling, även kallat busodling, hamnat på tapeten. Det går helt enkelt ut på att man odlar det man vill odla på övergiven eller oanvänd mark. I Solna finns bland annat solrosodlingar och björnbärsbuskar i Huvudsta.

Fakta

Ingen trädgård? Odla i kruka!

Grönsaker. Välj gärna buskvarianter och minisorter som inte blir så stora. Tomat, gurka, sockerärt, paprika, rädisa, lök och morot kan med fördel odlas i kruka.

Kryddor. Fröså egna kryddplantor, som till exempel timjan, gräslök, citronmeliss, oregano, salvia och dragon, eller köp i mataffären och plantera i kruka.

Ätbara blommor. Många blommor som pelargon, lavendel, kryddtagetes, krasse, hornviol och ringblomma är utsökta smaksättare i en sallad.