ANNONS

Stort intresse för ombildning i Hallonbergen

På Lötsjövägen har hälften anmält intresse att köpa. José Axelsson som bor här är kluven.
På Lötsjövägen har hälften anmält intresse att köpa. José Axelsson som bor här är kluven.
Hundratals hyresgäster i Hallonbergen vill köpa loss sina lägenheter, det visar Förvaltarens sammanställning av intresset för ombildning.

Nu ska husen värderas.
ANNONS

Att köpa eller inte. Det är det stora samtalsämnet på Lötsjövägen just nu. I vinter har hyresgästerna i Hallonbergen fått ta ställning till ombildning av husen. Intresset är stort. På Lötsjövägen med 463 hyresrätter, har 49 procent anmält intresse.

José Axelsson, som bott här i fem år, är kluven.

– Det är idiotiskt att sälja ut allmännyttan när det knappt finns några lägenheter och bostadskön är så lång. Att unga inte kan flytta hemifrån för att det inte finns någonstans att bo är absurt. Samtidigt, om huset nu blir till salu är det klart att jag och min fru köper.

Fördelarna är flera, menar han.

– Man får köpa under marknadspris. Jag tror att många köper och säljer direkt för att göra sig en hacka. Man hoppas också att Hallonbergen får ett lyft om husen säljs. Det behövs städas upp här.

José Axelsson tycker att Hallonbergen blir allt stökigare.

– Det är klotter, det brinner i papperskorgar. Folk är arbetslösa och ungdomarna har inget att göra. Men om fler äger sina bostäder tror jag oron kan minska, det kan blir trevligare.

I vår ska Lötsjövägen värderas av fristående bolag, det görs om 40 procent i fastigheten anmält intresse.

– På Lötsjövägen har vi lämnat in en intresseanmälan och väntar på ett pris. På Skidbacken saknade vi några intresseanmälningar innan jul men det tror jag är uppnått nu, säger ombildningskonsulten Clarence Hammarslätt.

ANNONS

De tre övriga aktuella områdena är Hallonbergsvägen, Rissneleden och Bergshöjden. Totalt rör det sig om cirka 1 700 bostäder som fått möjlighet till ombildning.

– Det är intressant att så många är engagerade i den här frågan. Det tyder på att man tycker om sitt boende. Vi kan se att det finns ett intresse som kanske inte funnits förut, säger Anders Sundqvist, kommunikationschef på Förvaltaren.

Vad priset kan bli på husen på Lötsjövägen är oklart. När fastigheten Kompassen på Hallonbergsplan såldes 2012, den första ombildningen i stadsdelen, betalade de boende 13 991 kronor per kvadratmeter. Men enligt Förvaltaren är de olika fastigheterna inte jämförbara.

– Det är för tidigt att gissa priset på Lötsjövägen. Fristående experter kommer nu att värdera de 463 lägenheterna på Lötsjövägen och ange en prisbild, säger Anders Sundqvist.

José Axelsson anser att det behövs mer information. Särskilt eftersom husen är mellan 40 och 50 år gamla och kommer att kräva stora renoveringar de kommande åren.

– Alla pratar om det här nu. Men det handlar inte bara om att köpa en lägenhet billigt, jag tror inte alla förstår hur dyrt det är med renovering och stambyte, säger han.

När de boende har fått ett pris att förhålla sig till måste två tredjedelar rösta ja för att affären ska slutföras. Därtill måste bankerna godkänna lån till föreningen och till enskilda medlemmar i föreningen.

Om det blir någon försäljning kommer pengarna bland annat att investeras i nyproduktion av hyresrätter.

Fakta

Kritik mot ombildningar

18 fastigheter har ombildats i Sundbyberg. Några affärer har dock kritiserats. I Hallonbergen 2012 ansåg Hyresgästföreningen region Stockholm att priset var märkligt lågt. Under köpestämman menade hyresgäster att det förekom fusk. Det tillbakavisades av Förvaltaren och ombildningskonsulten.

I Storskogen samma år ansåg hyresgäster att priset var orimligt högt. Enligt ombildningskonsulten hade banken värderat husen lägre. Affären styrdes av.

Förra året togs ett politiskt beslut i Sundbyberg att möjliggöra fler ombildningar. Hallonbergen är först ut, men en översyn ska göras i alla stadsdelar.

Källa: Mitt i, Hem & hyra
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.