Stort intresse för solenergisatsning

Många nyfikna ville se hur det blir med solcellssatsningen. I Rinkeby ska åtta adresser få solceller.

2 000 platt-tv-apparater kan stå på i över fyra månader, 660 elbilar kan köras 1 500 mil och 1,3 miljoner tvättar kan köras i en tvättmaskin. De hisnande siffrorna är vad energin från solcellerna på hustaken i bland annat Rinkeby, Kista och Husby kommer att stå för på ett år.

Totalt handlar det om en energileverans på 1,3 miljoner kilo­wattimmar per år. Och den totala ytan för solcellerna, ungefär 10 000 kvadratmeter, motsvarar en och en halv fotbollsplan.

Den 21 och 22 maj hölls ett öppet hus dit nära 700 intresserade kom.

– Det här är den största enskilda satsningen på solceller i hela landet. Det kommer att vara klart och installerat nu under hösten och fram till våren nästa år, säger Anders Magnusson, informationsansvarig för projektet hos Svenska bostäder.

Det hela är del av en stor miljösatsning på att lansera Järva som ”Solstaden” nummer ett. Svenska bostäder står för cirka 25 miljoner kronor av kostnaden medan Boverket har skjutit till tio miljoner.

Åtta adresser i Rinkeby kommer att få solceller på taken. För Familjebostäder gäller det Stavbygränd, Kuddbygränd, Askebykroken, Hällbybacken, Svennebygränd och Hinderstorps gränd. För Svenska bostäders del blir det på hus på Vimmerbyplan och Gärdebyplan.

Det här är den största enskilda satsningen på solceller i hela landet.