Stort missnöje med vårdcentraler

Iliana Flores Larsson var så missnöjd med vårdcentralen att hon bytte till ett privat alternativ.
Iliana Flores Larsson var så missnöjd med vårdcentralen att hon bytte till ett privat alternativ.
Flera vårdcentraler i ­söderort har fått bottenbetyg i senaste patient­enkäten. Skarpnäcks vårdcentral är en. Men det är inte rättvisande, menar verksamhetschefen Davood Eldeniz:

– Om jag skev ut antibiotika och sjukskrev alla som vill skulle 100 procent vara nöjda.

Rågsveds vårdcentral får sämst betyg av alla vårdcentraler i hela Stockholms län. Högdalens, ­Årstas och Farstas vårdcentraler hamnar också på bottenplaceringar, enligt undersökningen Nationell patientenkät från Sveriges kommuner och landsting.

Till de tio som får sämst betyg hör även Skarpnäcks vårdcentral.

Bara 60 procent är nöjda med vårdcentralen som helhet, att jämföra med exempelvis Husläkarmottagningen Blidö i Norrtälje där 93 procent tycker att vården är bra.

Skarpnäcksbon Iliana Flores Larsson bytte vårdcentral för ett halvår sedan.

– Det kändes inte som att läkaren tog mig på allvar. Jag tycker att de som jobbar med människor ska vara bättre på kommunikation, säger Iliana Flores Larsson.

Var tredje person som besvarat enkäten är inte nöjd med bemötandet från sin läkare. Lika många skulle inte rekommendera vårdcentralen till andra.

Enligt verksamhetschefen Davood Eldeniz kan man inte dra några slutsatser av enkäten eftersom bara 30 procent, eller 90 personer av 300 tillfrågade, har svarat.

– Om jag skev ut antibiotika och sjukskrev alla som vill skulle 100 procent vara nöjda, men det vore ju oetiskt, säger Davood Eldeniz.

Skarpnäcks vårdcentral ligger i nivå med ­andra vårdcentraler i områden med hög arbetslöshet och hög psykisk ohälsa.

Enligt verksamhetschefen arbetar vårdcentralen hårt med att förbättra vården. Personalen har fått handledning av en kurator och erfarna läkare i hur man handskas med patienter.

Och alla är inte missnöjda.

– De är jätteduktiga. Att läkarna inte kommer från Sverige har ingen som helst betydelse, säger Magnus Brattström i den lokala PRO-klubben.

Att vårdcentraler i områden där folk har lägre utbildning och mindre pengar får sämre betyg är ­inget nytt. Nu letar landstinget efter en modell för att bättre fördela resurserna till vårdcentralerna.

– Kanske ska mer resurser gå till områden där ohälsotalen är högre snarare än en taxa som är baserad på hur gammal en patient är, men vi har inga svar på det ännu, säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrinks (FP) presschef Rasmus Jonlund.

Det kändes inte som att läkaren tog mig på allvar.Iliana Flores larsson patient

Fakta

Stureby har flest nöjda patienter

Bäst betyg (nöjda i procent)

1. Sturebys vårdcentral: 80.

2. Lisebergs vårdcentral: 77.

3. Telefonplans vårdcentral: 75.

4. Dalens vårdcentral, Sköndals husläkarmottagning 74. Sämst betyg (nöjda i procent)

Rågsveds vårdcentral: 48.

Högdalens vårdcentral: 59.

Skarpnäcks vårdcentral: 60.

Årsta vårdcentral: 61.

källa: skl