ANNONS

Stort ras för M på valnatten

De två blocken ser ut att bli jämnstarka i Upplands-Bro. Samtidigt gjorde Sverigedemokraterna ett starkt val och ser ut att hamna i vågmästarställning.
ANNONS

De fyra borgerliga partierna har under de senaste fyra åren kunnat styra Upplands-Bro med majoritet. Preliminärt på valnatten hade den borgerliga alliansen tappat tre mandat, vilket betyder att de tappar sin majoritet. Två mandat går till Sverigedemokraterna och ett Socialdemokraterna.

Mest framåt gick Sverigedemokraterna som fick ungefär nio procent av rösterna.

Socialdemokraterna blir största parti med ungefär 33 procent. De rödgröna partierna får 19 mandat i kommunfullmäktige jämfört med Alliansens 18.

På Socialdemokraternas valvaka på Klints hembygdsgård i Bro firade oppositionsrådet Camilla Janson med partimedlemmar.

– Vi är såklart nöjda över vårt resultat. Samtidigt räcker inte det här resultatet för att bilda en stabil majoritet.

Hon planerar att invänta det exakta resultatet och sedan diskutera läget med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Camilla Janson ser ett samarbete med med Sverigedemokraterna som uteslutet.

Eftersom Sverigedemokraterna är vågmästare mellan blocken behöver det rödgröna blocket få stöd av något ytterligare parti för att få igenom sin politik.

Stämningen var låg på Moderaternas valvaka på Kungsängen Restaurang och Sportbar. Kommunstyrelsens ordförande Irène Seth (M) kände sig besegrad och hennes parti tappade störst andelar i den borgerliga alliansen.

– Vi ser ut att ha förlorat majoriteten. Det är sorgligt. Det här är det mest fantastiska som jag varit med om och det mest fantastiska jag har gjort. Men uppenbarligen tyckte inte tillräckligt många det.

ANNONS

Sverigedemokraternas gruppledare Eskil Berglund är glad över framgången.

– Jag är glad över att många röstade på oss trots alla negativa kampanjer mot oss under valrörelsen.

Hans förklaring till partiets framgångar är att människor är oroliga för en ökad invandring.

– Det finns en genuin oro bland invånarna. De andra partierna vill inte låtsas om att det måste finnas ett tak för hur många flyktingar som vi kan ta in, säger han.

Sverigedemokraterna får fyra mandat i kommunfullmäktige men hade bara tre kandidater på listan. Men enligt Eskil Berglund har partiet haft en så kallad öppen lista och kommer att kunna skriva till personer i efterhand.

Stämningen var inte på topp under moderaternas valvaka.

Vi ser ut att ha förlorat majoriteten. Det är sorgligt.Irène Seth (M) kommunstyrelsens ordförande

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.