ANNONS

Rakhmat Akilov erkänner terrordådet

Hans Ihrman
Åklagare Hans Ihrman.
Rakhmat Akilovs advokat Johan Eriksson svarade även han på pressens frågor.
Rakhmat Akilovs advokat Johan Eriksson svarade även han på pressens frågor.
Stort pressuppbåd vid häktningsförhandlingen.
Stort pressuppbåd vid häktningsförhandlingen.
På tisdagen inleddes häktningsförhandlingen mot den misstänkte 39-åringen.
På tisdagen inleddes häktningsförhandlingen mot den misstänkte 39-åringen.
Misstänkte terroristen Rakhmat Akilov, 39, erkänner ✓ Stort säkerhetspådrag vid tingsrätten ✓ Klockan 11.30 meddelades att Rakhmat Akilov häktats på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord ✓ För den andra misstänka mannen har anhållandet hävts ✓Utredningen om terrordådet kan ta ett år ✓Denna artikel uppdateras kontinuerligt under tisdagen om det senaste i terrordådet.
ANNONS

Vid klockan 11:30 på tisdagen meddelade tingsrätten i Stockholm att Rakhmat Akilov, 39, häktas på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott. Rätten menar att det finns en risk att Akilov, om han sätts på på fri fot, avviker eller undandrar sig.

Man bedömer också att det finns risk att han undanröjer bevis eller försvårar sakens utredning. Det finns också en risk att han fortsätter brottslig aktivitet. Åtal ska väckas senast 11 maj klockan 11.00.

Fick föras ut ur salen

Det var strax efter klockan 10 på tisdagsförmiddagen som 39-årige Rakhmat Akilov, som då satt anhållen misstänkt för dådet på Drottninggatan i fredags, fördes in i tingsrätten i Stockholm. Säkerhetspådraget liksom pressuppbådet var stort.

Akilov var handfängslad, iförd gröna kläder och hade en filt över ansiktet. Två poliser befann sig direkt bakom den misstänkte när han satte sig ner i salen.

I samband med att rätten presenterade sitt beslut om häktning fick en åhörare föras ut ur salen efter att  ha stört ordningen.

– Den det är ni som är terroristerna. Ni blundar för att man dödar folk i andra länder, skrek personen mot journalisterna, innan hen fördes bort under lugna former, rapporterar Kristian Lönner, Mitt i:s reporter på plats.

Tingsrätten meddelade också under dagen att Akilov kommer att genomgå en liten sinnesundersökning, en så kallad paragraf-7-utredning.

 

ANNONS

 

Rakhmat Avilovs advokat Johan Eriksson svarade på pressens frågor efter att häktningen bekräftats.

– Jag kan inte säga vad som sagts i domstolen. Jag har yppandeförbud, säger han.

På frågan om att Rakhmat Akilov vill byta ut honom mot en sunnimuslimsk advokat svarar han:

– Vår relation är god, säger han och berättar också han hade 145 meddelande på sin telefonsvarare när han hade fått frågan av domstolen att bli försvarare.

Han vill däremot inte berätta hur Rakhmat Akilovs mår.

– Det vill jag inte gå in på. Det är en privat sak, säger Johan Eriksson.

Han vill inte och får inte heller uttala sig om syftet med dådet.

– Det enda som jag har synpunkter på är att det läcker från utredningen. Varje gång det läcker ur utredningen och försvaret har yppandeförbud så riskerar det att påverka utredningen, säger han och tillägger:

– Den misstänkte har svarat på åklagarens frågor.

”Vi kommer göra allt vi kan”

Senare, vid lunchtid, var det åklagare Hans Ihramns tur att uttala sig för pressen. Han nämner att det finns andra personer att följa och att det här är början på en lång utredning.

– Vi kommer att göra allt vi kan, säger Hans Ihrman.
– Han som sitter i rättssalen är samma man som satt i förarhytten.

 

Hans Ihrman

Rakhmat Akilovs erkännande underlättar utredningen väsentligt, menar Ihrman, men han vill dock inte kommentera bevisningen ytterligare.

– Nu börjar en lång utredning. Jag är såklart tagen av den här allvarliga händelsen och känner med alla som drabbats. Samtidigt känner vi en stor beslutsamhet.

Han berättar också att domstolen delar hans bedömning, att mannen är på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott.

– Eftersom mannen är misstänkt för terroristbrott har han haft en uttalad avsikt att skada en stat och sprida skräck och fruktan.

Anhållandet hävs för annan misstänkt

För den andra mannen som anhölls i söndags misstänkt för terroristbrott genom mord, men på den lägre misstankegraden, hävdes anhållandet under tisdagen. Enligt åklagaren har misstankarna mot mannen försvagats och det finns därför inte finns skäl att begära mannen häktad. Det meddelade åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
Mannen kommer dock inte att sättas på fri fot utan förs omedelbart i förvar, eftersom det sedan tidigare finns ett beslut om att han ska utvisas.


Utredningen kan ta ett år

Vid en presskonferens på måndagen sade Polisen att utredning kan komma att bli en utdragen process.
”Utredningen kring terrordådet kan ta upp emot ett år”, sade Mats Löfving, chef för polisens NOA-grupp som leder förundersökningen vid polisens presskonferens på måndagen.
”Över 600 förhör har hållits”, sade Jan Evensson, polisens kommenderingschef, som särskilt hyllade en kollega på bildanalysgruppen som snabbt hittade bilden på mannen som senare greps som den misstänkta chauffören.
Insatserna efter dådet har varit massiva.
– Vi gör mängder av tillslag och husrannsakningar. Spanare, utredare och andra kompetenser arbetar dygnet runt med detta ärende, säger Jan Evensson till polisens hemsida.

Stockholmarna trotsar terror med kärlek

Initiativen för att sprida kärlek har varit många de senaste dagarna.  Sundbybergsbon Dee Omar har till exempel delat ut kramar på Sergels Torg. Initiativet har varit så uppskattat att hon tänker fortsätta veckan ut.

– På söndagen delade jag personligen ut 400 kramar. En del har kommit springande för att få en kram, säger hon till Mitt i.
Varje dag klockan 16-18 finns hon på plats.