Stort zinkutsläpp till reningsverket

Stora mängder zink har orenat runnit igenom Bromma reningsverk och ut i Saltsjön de senaste fyra åren. Utsläppen är ett mysterium.

Bromma reningsverk har fått ta emot stora mängder zink i avloppsvattnet de senaste fyra åren, med tydliga toppar vid enstaka tillfällen under höstarna, men också under vårarna.

Senaste massiva utsläppet, på minst 200 kilo, skedde mellan den 23 och 31 oktober.

– Det är minst 200 kilo, men det kan vara ännu mer, 300 eller upp till 400 kilo, säger Ragnar Lagerkvist, miljöingenjör vid Stockholm vatten.

Zinket var löst i vatten och då är det svårt för reningsverket att plocka upp det. Därför har en del av metallen kunnat rinna orenad rakt genom reningsverket och ut i Saltsjön.

Det finns tre avloppstunnlar till Bromma reningsverk: En tunnel från Järfälla, en från Sundbyberg och en från Järvaområdet. Stockholm vatten, som äger Bromma reningsverk, vet inte var utsläppet har skett.

– Det är ett mysterium. Ingen i de här områdena kan släppa ut de här mängderna, det finns inget företag som hanterar så mycket zink, säger Ragnar Lagerkvist och tillägger:

– Därför är misstankarna om dumpning stor.

Stockholm vatten vill nu ha tips.

– Om någon har ett uppslag eller en idé. Det kan handla om ett företag som inte är medvetet om utsläppet, säger Ragnar Lagerkvist.

Miljöåklagaren i Stockholm, Gunnar Jonasson, säger att en eventuell utredning kan hamna på hans bord och att han därför inte vill ge några kommentarer.