ANNONS

Stortjuv åtalas – fimpade på brottsplatserna

Stortjuven åkte fast - åklagarens bevis är fimparna mannen lämnade på brottsplatsen.
Fimparna på brottsplatserna avslöjade stortjuven. Här inringad fimp på polisens foto.
Stöldligan turnerade i norrort och Danderydsbon åkte fast flera gånger, men släpptes.

Nu åtalas mannen för åtta fall av inbrott och häleri.

Åklagaren starkaste bevis – han lämnade fimpar på brottplatserna.
ANNONS

En man i 40-årsåldern, som är skriven i Danderyd, misstänks för att ingå i en stöldliga som härjat i norrort. Mannen åtalas för att ha stulit lastbilar, personbilar, datorer, musikinstrument, vapen och verktyg till ett värde av långt över miljonen kronor.

– Det är inga fler åtalade, men sedan har det funnits andra som varit misstänkta. Jag har inte haft tillräckliga skäl att åtala dem, förklarar åklagare Martin Westling vid Norrorts åklagarkammare i Stockholm.

I april förra året misstänks mannen för att ha stulit bland annat två lätta lastbilar värda nästa 400 000 kronor vid Skanskas byggbaracker vid Galoppsvängen på gamla galoppområdet i Täby.

Här hittade polisen efteråt den första viktiga pusselbiten i åklagarens tekniska bevisning i målet. På golvet i en av byggbarackerna låg en cigarettfimp, som efter DNA-analys kunnat bindas till den åtalade.

Den ena lastbilen återfanns senare med falska registreringsskyltar.

Haffad med stulen lyxbil

I maj ska den misstänkte mannen ha slagit till mot ett biluthyrningsföretag i Täby. Då försvann en Volvo XC60, som i nypris kostar över 400 000 kronor.

Vid samma tillfälle ska den misstänkte mannen, enligt åklagaren, också ha stulit kontanter, en mobiltelefon och utrustning för billackering från en annan firma i närheten.

En vecka senare återfann polisen Volvon i Enebyberg. Då satt den nu åtalade mannen bakom ratten.

– Hans förklaring var att han hade lånat bilen av en kompis, säger Martin Westling, som vid den tidpunkten inte ledde utredningen, men uppger att det då inte fanns bevis nog att knyta den misstänkte till inbrott och stöld.

ANNONS

”Hans förklaring var att han hade lånat bilen av en kompis”

Kammaråklagare Martin Westling

Den nu åtalade mannen ska sedan ha fortsatt stöldturnén i norrort.
 I början på juni misstänks mannen för att ha varit med vid ett inbrott på ett företag i Sollentuna. Han åtalas i de fallet för grov stöld och ska ha tagit datorer, mobiltelefoner, ipads, bilnycklar samt bilar.

Polisens tekniker hittade även här en cigarettfimp. Och fick träff igen på samma man som i Täby-fallet.

Tjuvligan ska ha stulit tre bilar och efter den nattliga räden tankat dem med stulna bensinkort på Cirkle K på Mörbyleden, Danderyd. Bensinnotan gick direkt till det inbrottsdrabbade företaget.

Ett vittne ska samma dag hört av sig till chefen på företaget, som efterlyst bilarna i sociala medier. Kvinnan berättade att hon sett 4-5 personer ”strippa” bilar vid 02.00-tiden i Näsby park i Täby, står det i förundersökningen.

Hittade mannens DNA på fimp – igen

I juli ska den misstänkte mannen har varit tillbaka för nya inbrott i Täby, enligt åtalet. Han ska då ha stulit en firmabil, massor av verktyg, målarfärg värt 50 000 kronor samt kontorsutrustning vid ett inbrott i en färgbutik i Arninge.

När butikspersonalen skulle öppna låg allt huller om buller och i röran hittades en cigarettfimp på golvet.

Polisen skickar fimpen på DNA-analys. Träff igen på samma man.

Den misstänkte mannen ska sedan i juli ha varit med vid ett inbrott på en reklambyrå i Sundbyberg. Ägarens son upptäckte på måndagsmorgonen att allt på kontoret var ”en himla röra”.

Polisens teori är att tjuvligan via brandtrappan burit ut väska efter väska med grejer, bilnycklar, kamera, glasögon, datorer, hårddiskar, kopieringsmaskin, verktyg, drönare, headset, mobiltelefoner, Nintendospel, soft airgun, prydnadspistol, kontanter, märkeskläder, musikinstrument och vitvaror. Tjuvarna ska även ha kommit över en värdefull frimärkssamling. Stöldgodset var värt över 180 000 kronor, enligt uppgifter i polisens förundersökning.

Även här hittade polisen en fimp på golvet efter inbrottet . DNA-träffa på samma man – igen.

Togs på bar gärning på bygge

Polisen tar i september mannen på bar gärning när han och flera andra män bryter sig in på en byggarbetsplats i Sköndal i Stockholm för att stjäla verktyg. De råkade då lösa ut ett kameralarm.

Men även denna gång tvingas polisen låta mannen löpa.

– Han greps, men frihetsberövandet hävdes vid det tillfället. Det var en annan åklagare som tog det beslutet, konstaterar Westling.

Den misstänkte mannen får fortsätta sin brottsbana fram till i december förra året. Då han grips ihop med fyra andra män i en lada i Märsta.

En polispatrull hittar ligans tillhåll genom att en stulen dragbild med betongpump på släp har GPS-puck som skickar ut signaler. Det stulna ekipaget har ett värde på över 500 000 kronor, enligt åklagarens noteringar.

Åklagaren: Är organiserad brottslighet

Totalt radar kammaråklagare Martin Westling upp nio åtalspunkter mot den misstänkte mannen, flera fall av grov stöld, stöld, grovt häleri samt ringa narkotikabrott. Han vill inte föregripa domen genom att uttala sig om strafflängd, men har yrkat på utvisning.

– Det är allvarlig brottslighet och det är naturligtvis ett gissel för de små och medelstora företag som drabbats. Det är mycket som tyder på att det här är genomfört i organiserad form. Han har uppgett att de har varit flera vid flera tillfällen, säger Martin Westling.

Mannen har erkänt i förhör

I förhör har mannen erkänt flera av inbrotten, där han kan knytas till platsen med DNA. Den misstänkte är häktad i väntan på dom eftersom det finns en flyktrisk, enligt åklagarsidan.

Försvarare Nick Bergqvist uppger till Mitt i Täby att han under förhandlingarna i Attunda tingsrätt inte uttalar sig om hur hans klient ställer sig till anklagelserna och åklagarens yrkan på utvisning.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.