ANNONS

Stortjuven som fimpade fick hård dom

Stortjuven åkte fast - åklagarens bevis är fimparna mannen lämnade på brottsplatsen.
Stortjuven slog till gång på gång i norrort – dömd till två år och fyra månaders fängelse.
Stortjuven åkte fast till slut fast då polisen på brottsplats efter brottsplats hittat hans cigarettfimpar.
Nu döms mannen till två år och fyra månaders fängelse.
ANNONS

Mannen åtalades nyligen för en lång rad inbrott hos småföretagare i norrort under förra året. Trots att mannen på brottsplats efter brottsplats lämnade cigarettfimpar efter sig tog det lång tid innan åklagarsidan häktade honom.

Åklagare Martin Westling har tidigare sagt till Mitt i att han anser att mannen har ingått i en organiserad stöldliga. Han yrkade därför på ett hårt straff – två års fängelse – och menade att systematiken bakom brotten borde öka straffvärdet.

–  Jag tycker att man kan se en organisation och en tanke bakom det som bör bestraffas hårdare än vad det hade gjort annars, sa Westling till Mitt i efter förhandlingarna.

Döms hårt

Tingsrätten meddelade i dag dom och anger i domen att systematiken har vägts in. Mannen som erkänt de flesta åtalspunkterna döms till två år och fyra månaders fängelse för flera fall av grov stöld, stöld, försök till stöld och grovt häleri . Han döms för bland annat för inbrottet mot en billackeringsfirma ocn biluthyrare i Täby och hos en reklambyrå i Sundbyberg.

Tingrätten: Inte skäl att utvisa

Tingsrätten ogillar däremot åklagarens yrkande om att utvisa eftersom mannen har familj här och har bott i Sverige länge. Tingsrätten anser inte att det finns synnerliga skäl för utvisning. Mannens fru har också vittnat om att sonen redan har saknat sin pappa under häktningstiden.

ANNONS

”Min klient är lättad över att utvisningsyrkandet ogillades, vilket var en helt korrekt bedömning. Vad gäller påföljden anser jag att tingsrätten var alltför hård i sin bedömning”, skriver försvarsadvokat Nick Bergqvist i ett mejl till Mitt i.

Mannen döms även att betala nästan 500 000 kronor i skadestånd, enligt tingsrättens dom.  Trots att han inte ensam ska ha begått inbrotten och stölderna av flera bilar bedömer tingsrätten att han ska betala skadestånden för skador som blivit.

Mitt i har sökt åklagare Martin Westling utan att lyckas nå honom.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.