Stortjuven erkänner – men förnekar frimärksstöld

Stortjuven åkte fast - åklagarens bevis är fimparna mannen lämnade på brottsplatsen.
Mannen som åkte fast för att han fimpade på brottsplats efter brottsplats erkänner stölder
Åklagaren kan binda stortjuven till en mängd stölder i norrort eftersom mannen lämnade cigarettfimpar på flera brottsplatser.
Mannen erkänner stölderna, men förnekar att han ägnat sig åt häleri, uppger hans försvarare Nick Bergqvist.

Åklagaren hävdar att den åtalade mannen har ingått i en organiserad stöldliga som härjat i norrort. Flera företagare i Täby har drabbats, men även företag i Sollentuna, Sundbyberg och Sköndal.

Mannen greps tillsammans med flera andra i samband med att polisen slog till mot en lada. Mannen förnekar att han haft något att göra med den stulna betongpump på släp som återfanns på platsen.

”Min klient förnekar brott på en punkt som rör grovt häleri, i övrigt har han erkänt brott under de åtalspunkter som rör stöld”, kommenterar mannens försvarsadvokat Nick Bergqvist i ett mejl till Mitt i Täby.

Stortjuv åtalas – fimpade på brottsplatserna

Mannen tillbakavisar vissa uppgifter

Mannen har redan i förhör erkänt flera stölder, där cigarettfimpar kvarlämnade på brottsplatserna kunde kopplas till mannen genom DNA-analys. Försvaret understryker dock att den åtalade mannen inte till fullo delar åklagarsidans bild och uppräkning av stöldgods.

Mitt i Täby har tagit del av förundersökningen och enligt den säger mannen i förhör med polisen att varken han, eller någon av de andra som var inblandade, ska ha stulit den frimärkssamling som räknats upp.

”Det finns exempelvis saker som påstås ha stulits som min klient överhuvudtaget inte har någon vetskap om att han, eller någon annan, har tagit”, uppger Nick Bergqvist.

Riskerar fängelse – och utvisning

Kammaråklagare Martin Westling har yrkat på två års fängelse samt utvisning. Han anser att det systematiska tillvägagångssättet bör vägas in i domen.

– Jag tycker att man kan se en organisation och en tanke bakom det som bör bestraffas hårdare än vad det hade gjort annars.

Mannen, som är skriven i Danderyd, motsätter sig att utvisas, enligt försvarsadvokat Nick Bergqvist. Han har, enligt förundersökningen, barn i Sverige.

”Han har bott i Sverige i många år och har en starkare anknytning till Sverige än till sitt hemland”, kommenterar försvarare Nick Berqvist.