Stortorpsparken kan slå igen efter vandalisering

Det nyinköpta tältet revs sönder helt, berättar Lasse Reuterberg.
Det nyinköpta tältet revs sönder helt, berättar Lasse Reuterberg.
Vandalerna kanske inte vet om det, men Stortorpsparken drivs ideellt.

Och då föreningen har svårt att hitta pengar för att reparera den regelbundna skadegörelsen kan parken nu tvingas stänga.

Stortorpsparken i Trångsund öppnades av en ideell förening för 21 år sedan och har sedan dess erbjudit Huddingeborna firanden av olika slag, som danskvällar och välbesökta valborgsfiranden och julmarknader.

Stället drivs av bygdegårdsföreningen Stortorpsparken som med hjälp av engagerade medlemmars avgifter fortsätter att hålla liv i parken. Utöver det får de cirka 60 000 kronor i föreningsbidrag från kommunen.

Men den slanten räcker inte långt, berättar föreningens ordförande Lasse Reuterberg.

– Mellan 50 000 och 100 000 kronor går åt varje år till att reparera och köpa in grejer som vandaliserats.

Så sent som i julas var det någon som tände eld på grillstugan i parken, så att stugan brann ner till grunden. Fler medlemmar börjar känna att det har gått för långt.

– Vi är en ideell förening, man orkar inte hur länge som helst mentalt. En storbrand till så tror jag att intresset rinner av helt, vi har inte råd, säger Lasse Reuterberg.

Men vandaliseringen fortsätter. För en vecka sedan drabbades de återigen av skadegörelse. Ett av föreningen nyinköpt större partytält hittades en morgon med knäckta ben och en helt sönderriven tältduk.

Och varje morgon hittas tomma ölburkar och spritflaskor inne i parken. Engångsgrillar och cigarettfimpar lämnar brännmärken på dansbanan, stolar och bord ligger ofta omkullkastade.

– Vi tycker att det är okej att man vistas här kvällar och nätter, det är bra om parken används. Men att det ska förstöras, det har jag ingen förståelse för. Det går överstyr för ofta, säger Lasse Reuterberg.

Den återkommande vandaliseringen har polisanmälts flera gånger utan resultat. Nu ska föreningen i stället se till att bättra på övervakningen.

– Vi kommer att ansöka om kameraövervakning hos länsstyrelsen. Vi har redan larm på stugorna men det finns inget för utemiljön, säger Lasse Reuterberg.

Fakta

En park för dans och fest

Bygdegårdsföreningen Stortorpsparken hyr ut lokaler och kaffestuga för fest.

Dansbanan har plats för 40 personer och kan även användas som scen.

Parken har återkommande evenemang med artister, dans, loppis och marknader.

Källa: stortorpsparken.se