Stortorpsparken utsatt för vandaler

Vandaler förstör i Stortorpsparken i Trångsund. I tisdags fick parken oväntat besök igen.

Förra tisdagen var det konsert i Stortorpsparken. Strax efter kom sex ungdomar och sprang upp på dansbanan – med bensindunkar i händerna.

– Ena stunden är här fullt av glada människor och bara timmar senare eldas det i parken. Det känns olustigt, säger Lasse Reuterberg, ordförande i Stortorpsparkens förening.

Personal var kvar i parken när de sex personerna sprang upp på dansbanan. När de blev påkomna sprang de i väg. Men senare på natten kom antagligen samma personer tillbaka och eldade.

– En stol på scenen har brunnit. Det var tur att det inte blev större, för hela scenen är ju av trä. Allt hade kunnat börja brinna. Och om personer hade varit där inne, då hade det varit mordbrand, säger Lasse Reuterberg.

Stortorpsparken har utsatts för skadegörelse flera gånger. I vintras, på julafton, var det någon som eldade upp grillstugan.

– Vi ser ölburkar och haschpipor här hela tiden. Det har brunnit tidigare utanför parken och då eldas det rätt friskt, ­säger Lasse Reuterberg.

Den här gången lyckades personalen fotografera vandalerna. Bilderna är överlämnade till polisen.

– Jag är mest rädd att något stort ska hända, för då tror jag också att våra medlemmar ger upp. Parken drivs med ideella medel och om allt det som medlemmarna har byggt och jobbat för i många år förstörs av ungdomar – då kroknar de. Då försvinner parken.

Lasse Reuterberg berättar att polisen gör extraturer och kommunens väktarbolag besöker parken.

– Nästa sommar ska vi öppna parken för ungdomar på kvällarna. Då kanske problemen försvinner.

Lärare nominerade till Guldäpplet

Huddinge Två Huddingelärare, Michael Lindquist och Marie Tängdén, är nominerade till stipendiet Guldäpplet, som delas ut årligen till en eller flera lärare som förnyat lärande med stöd av IT i undervisningen. Tängdén är gymnasielärare på Sjödalsgymnasiet och är nominerad för sitt sätt att arbeta med blogg i undervisningen. Lindquist är utvecklingsledare på barn- och utbildningsförvaltningen och är nominerad för sitt arbete kring lärande i kombination med digitala verktyg. Vinnaren presenteras den 27 oktober på Stockholmsmässan.

Huddinge Tjuvar och bedragare försöker lura sig in hos äldre personer, enligt kommunen. Bedragarna använder olika knep för att komma in i bostäderna. Ibland uppger de att de kommer från äldreomsorgen, apoteket eller sjukvården. Vissa ringer i förväg för att boka ett möte, och andra kan ha med sig en gåva som blommor eller choklad för att bli insläppta.

Kommunen gör aldrig oanmälda besök och hemtjänsten personal har legitimation.

Bedragare tar till fula knep för att lura äldre