ANNONS

M stöttar SD:s motion – vill utreda tiggeriförbud i Sollentuna

M (och SD) vill utreda tiggeriförbud i Sollentuna
Moderaterna vill utreda ett lokalt tiggeriförbud i Sollentuna, men i nuläget saknas majoritet för det i kommunfullmäktige.
Moderaterna öppnar nu för att införa ett lokalt tiggeriförbud i Sollentuna. Övriga i Alliansen och även oppositionen är emellertid emot ett förbud – bortsett från Sverigedemokraterna som ligger bakom förslaget om ett tiggeriförbud i Sollentuna.
ANNONS

I december 2018 gav högsta förvaltningsdomstolen skånska Vellinge kommun rätt att införa ett lokalt tiggeriförbud.

Redan ett par veckor senare skrev Sverigedemokraterna i Sollentuna, liksom deras partikamrater i så gott som alla Sveriges kommuner, en motion till kommunstyrelsen om att införa ett tiggeriförbud även här.

Förslaget tas upp i kommunfullmäktige den 21 november och nu står det klart att Moderaterna vill utreda tiggeriförbud i Sollentuna, något som SollentunaDirekt var först att berätta om.

M vill helst ha nationellt förbud

Beslut om lokala tiggeriförbud har tagits i fyra av Stockholms läns kommuner, bland andra Danderyd och Täby, men när Lokaltidningen Mitt i skrev om det i september förklarade kommunstyrelsens ordförande i Sollentuna Henrik Thunes (M) att Moderaterna i Sollentuna snarare förespråkade ett nationellt tiggeriförbud.

Tiggeriförbud är inte aktuellt i Sollentuna

– Det gör vi fortfarande. Vi har inte ändrat oss. Vi vill ha ett nationellt förbud men det händer inget på nationell nivå. Nu har det kommit en motion som vi ska ta ställning till och då tycker vi att vi, i väntan på en nationell lösning, ska utreda om det finns förutsättningar för ett lokalt förbud. Vi är öppna för att se vad en utredning visar och när vi vet det kan vi ställning för eller emot, säger Henrik Thunes.

Ingen majoritet för förbud

Någon utredning om tiggeriförbud i Sollentuna ser det dock inte ut att bli. SD:s motion får inte stöd av den övriga oppositionen (S, V, MP och SP) och inte heller av Moderaternas samarbetspartier i majoriteten (L, KD och C).

– Nej, vi ser inte att tiggeri är ett stor fråga i Sollentuna i dag. Det är en markant skillnad mot för några år sedan, antagligen för att allt färre har kontanter på sig. Och vi tycker heller inte att ett förbud är lösningen på utsatta människors problem, säger Anna-Lena Johansson (L), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen och Liberalernas gruppledare i fullmäktige.

ANNONS

Har ni fått besked i förväg av Moderaterna om att de ställer sig bakom SD:s motion?

– Ja, vi kan ha olika åsikter i sakfrågor och då brukar vi berätta det för varandra.

”Verkar inte vara problematiskt”

Anna-Lena Johansson berättar att hon inte har fått några signaler alls om att Sollentunabor upplever tiggeriet som ett problem för dem.

– Det verkar inte vara problematiskt och då tycker jag inte att vi ska problematisera det, säger hon.

”Ytterst en trygghetsfråga”

Henrik Thunes har emellertid ett annat intryck.

– Jag får ett och annat samtal från invånare som uttrycker oroskänslor eller att de känner obehag. När folk känner så ska vi ta det på allvar, det är ytterst en trygghetsfråga, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.