Sänkt straff för misshandel under hockeymatch

Attunda tingsrätt
Mannen, som är i 35-årsåldern, slipper fängelsestraff.
Efter att en ishockeyspelare under en match mellan Västerby och Bele Barkarby hamnat i bråk med en motståndare tog han strypgrepp på honom. Tingsrätten dömde honom till ett års fängelse för grov misshandel, men hovrätten förmildrar nu domen och gärningsmannen slipper fängelsestraff.

Det var i januari 2015 som ishockeylagen Västerby Panthers och Bele Barkarby IF möttes för en match i Kallhälls ishall. Men under matchen hamnade snart två spelare i luven på varandra. Det som började som ett gruff på planen slutade i ett ordentligt slagsmål.

En av spelarna, en man i 35-årsåldern som spelade för Bele, la med hela sin kroppstyngd bakom sig, armen över halsen på den andre. När domare ryckte loss honom tog han istället ett strypgrepp på Västerby-spelaren som blev medvetslös.

Får nu sänkt straff

När fallet togs upp i tingsrätten i juli förra året, dömdes mannen till ett års fängelse för grov misshandel – just med hänvisning till det livshotande tillstånd offret försatts i. Men domen överklagades till hovrätten, som inte anser det bevisat att gärningen varit livsfarlig. Därför ändras domen till misshandel av normalgraden.

I vanliga fall skulle en sådan dom innebära fem månaders fängelse. Men eftersom hovrätten inte ser någon särskild anledning att tro att mannen kommer begå fler brott, döms han istället till villkorlig dom med 140 timmars samhällstjänst.