ANNONS

Sänkt straff för strypmord på ex-flickvän

Lägenheten i Vällingby där 33-åringen festade med kvinnan innan han ströp henne.
Lägenheten i Vällingby där 33-åringen festade med kvinnan innan han ströp henne.
Den 33-årige man som ströp sin ex-flickvän i en lägenhet i Vällingby i februari får sitt straff sänkt med ett år, till 13 års fängelse.
Svea hovrätt tar hänsyn till att mannen själv larmade SOS och frivilligt angav sig.
ANNONS

– Jag ströp henne. Jag tog tag om hennes hals och släppte inte, löd 33-åringens ord under larmsamtalet tidigt på morgonen den 8 februari i år.

När polisen kom till lägenheten fann de mannen, som greps. Över badkarskanten hängde hans 21-åriga före detta flickvän död.

Samtal utlöste bråk

33-åringen och kvinnan hade tidigare haft en konfliktfylld relation med flera avbrott. Den aktuella kvällen hade kvinnan varit ute och druckit öl innan hon kom hem till mannen. Där fortsatte de två att dricka.

Vid femtiden på morgonen hamnade de i bråk i samband med att 21-åringen ringde sin nya pojkvän. Det slutade med att 33-åringen lade händerna om hennes hals och ströp henne.

Bägge överklagade

Solna tingsrätt dömde i juni mannen för mord till 14 års fängelse. 33-åringen, som förnekade att han haft uppsåt att döda, överklagade. Han begärde att brottsrubriceringen skulle ändras till grov misshandel och vållande till annans död, och därmed ge ett lindrigare straff.

Även åklagaren överklagade och yrkade att påföljden skulle skärpas till 16 års fängelse.

Likgiltig inför effekten

Svea hovrätt konstaterar att angreppssättet – att 33-åringen tagit ”ett kraftigt och inte helt kortvarigt strypgrepp” – var av ett slag ”som typiskt sett leder till döden”. Därmed slås fast att 33-åringen vid gärningstillfället var likgiltig inför effekten att 21-åringen skulle dö. Morddomen står därför fast.

ANNONS

Däremot tar domstolen hänsyn till att 33-åringen självmant slog larm och sänker straffet med ett år, till 13 års fängelse.