Strand får två kvarter med 280 bostäder

Tyresö Strand ska få två nya kvarter – båda söder om Tyresö­vägen i anslutning till varsin rondell.

Tillsammans ger de upp till 280 nya bostäder, affärs­lokaler, äldreboende och gruppboende.

Lokaltidningen Mitt i har redan berättat om Svanberg & Sjögren Bygg AB:s planer vid Videvägen där det i dag finns en industrilokal. Det nya området ska heta Grindstolpen och innehålla lokaler för affärer och service samt ett 50-tal stadsvillor och bostadsrättslägenheter.

I slutet av april beslutade Tyresö kommun om en ännu större satsning inte långt därifrån. Vid Apelvägen vill man göra det möjligt för byggherren Wallenstam att bygga ett äldreboende för 80 personer samt 210-230 nya bostäder. Tanken är att det ska bli en blandning av bostadsrätter och hyresrätter i hus på mellan tre och sex våningar.

– Nu börjar vi arbetet med att tillsammans med Tyresö kommun ta fram hur det ska se ut, säger Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör på Wallenstam.

Enligt Helene Hallberg, planchef, har kommunen valt att jobba med Wallenstam för att de tagit fram ett förslag med bra lösningar.

– De är också positiva till att bygga äldreboende, gruppboende och att avsätta lägenheter till kommunen, säger hon.

Tyresö har under många år köpt upp marken vid Apelvägen för att kunna sälja den vidare till någon som vill riva och bygga nytt. Flera av de bostadshus som ligger där hyrs för närvarande ut till privatpersoner, och i ett av dem huserar fritidsgården Strandträffen.

– Detta är ett av flera problem som behöver lösas innan ett färdigt förslag till ny detaljplan presenteras. Strandträffen är så klart en verksamhet som kommunen månar om och tycker är viktig och bra, säger Helene Hallberg.

Än så länge är dock marken kvar i kommunens ägo. Planen är att Wallenstam skriver på ett köpekontrakt först när detaljplanen vunnit laga kraft, vilket beräknas ske i slutet av 2016.