Strandbadet ersätts om två år

Kommunen har stängt Strandbadet som behöver restaurerares. Om cirka två år ska ett nytt bad byggas 50 meter därifrån.
Kommunen har stängt Strandbadet som behöver restaurerares. Om cirka två år ska ett nytt bad byggas 50 meter därifrån.
Lagom till sommaren har Tyresö kommun stängt badet i Strand. Ett nytt bad, på ny plats, ska ersätta det gamla.

– Men tyvärr dröjer det förmodligen två år innan det är på plats, säger Sophia Norrman Winter, planarkitekt.

Bottenduken som täcker Strandbadets dyiga botten har gått sönder. Tyresö kommun har därför tagit sin hand från platsen och varnar för att man kan fastna i hålen. Bad får ske på egen risk, skriver de på sin hemsida.

– Badet behöver restaureras och när vi ändå ska bygga nytt vill vi inte lägga på pengar på det, säger Sophia Norrman Winter, plan­arkitekt som leder arbetet med Strands nya badplats.

För att ge plats till ett hundratal nya bryggplatser ska det nya badet placeras cirka 50 meter längre österut. Kommunen ska röja undan vassbältet som ligger där i dag och anlägga ett helt nytt sandbad med brygga, lekplats och fotbollsplan. Något hopptorn är dock inte aktuellt, då badet är alltför grunt.

I en separat byggnad på udden mellan det gamla och nya badet ska kommunen bygga ett hus med både café och omklädningsrum. Sophia Norrman Winter menar att det kommer att påminna om det som finns på Notholmen.

I bygget ingår också träspänger som gör att man kan promenera längs med vassen i strandområdet.

Hela anläggningen, inklusive båtbryggor och spänger, beräknas kosta 28 miljoner kronor, pengar som kommunen fått från byggföretaget Besqab i samband med försäljningen av Strandängarna.

– Det här kostar inga skattemedel utan alla pengar går tillbaka till dem i Strand, säger Sophia Norrman Winter.

För att få börja anlägga båtbryggorna och badet måste kommunen ansöka om tillstånd hos mark- och miljödomstolen – något man ska göra den här veckan. Sophia Norrman Winter räknar dock med att det tar minst ett år innan ett beslut fattas och att detta sedan kan bli överklagat.

– Tyvärr kan vi därför inte ens förbereda marken inom det som räknas som vattenområde, vilket också innefattar en bra bit av landområdet, säger hon.