Strandvägen borde bli lika fin som Karlavägen

Strabdvägen borde kunna bli lika fin som Karlavägen - det tycker en östermalmare.
Strabdvägen borde kunna bli lika fin som Karlavägen - det tycker en östermalmare.
Liksom Valhallavägen.
Liksom Valhallavägen.
Även Narvavägen borde bli finare.
Även Narvavägen borde bli finare.
Och så facit, enligt förslagställaren, Karlavägen.
Och så facit, enligt förslagställaren, Karlavägen.
Karlavägen är toppen, men Strandvägen, Valhallavägen och Narvavägen är inte alls lika kul. Det tycker en östermalmare som skickat in ett medborgarförslag om att staden ska vårda dessa gator bättre.

En medborgare tycker att alla Östermalms paradgator ska vara lika fina som Karlavägen. I dag är de andra boulevarderna Narvavägen, Strandvägen och Valhallavägen ”i bedrövligt skick med nedslitna gräsmattor och ogräs runt träden”, menar hon.

Stadsdelsförvaltningen sköter till viss del gatorna – framför allt de gröna delarna av dem. Magnus Björkman är parkingenjör vid Östermalms stadsdelsförvaltning.

– Ja, om man jämför med Karlavägen har personen en poäng. De andra gatorna är nästan är mer parkeringsplatser än boulevarder. Men jag tycker att alla tre gator sköts som de ska göra, så det är ingens misskötsel utan andra karaktärer, säger han.

Förvaltningen ska dock kolla hur man bättre ska sköta problemen med ogräs på Strandvägen och Narvavägen. ”Det löser vi”, säger Magnus Björkman.

Men ur ett längre perspektiv vill staden också jobba med trafikkontoret och landstinget för att kolla om Valhallavägen och Narvavägen kan bli storslagna boulevarder igen. Bussterminalen vid KTH och bilparkeringen i mitten av Narvavägen är två hinder för att göra detta, berättar Magnus Björkman.

– Jag kan ju tycka att om man ska ha gröna boulevarder i stan ska man försöka ha dem så gröna som möjligt och inte använda dem som uppställningsplatser för fordon.

På Valhallavägen har trädallén fixats till utanför Fältan av trafikkontoret. Stadsdelen har i sin tur satt upp nya bänkar, papperskorgar samt ”lagat” gräset i allén på östra delen av gatan. Nu kan det arbetet fortsätta bort mot Stadion.

– Nu är ju Kungliga musikhögskolan färdigbyggd också, så vi tittar på om man kanske skulle kunna rusta upp allén även där, säger Magnus Björkman.