Stränga straff för utländsk gps-liga

Gps-utrustningen fraktades utomlands i flyttkartonger i en turistbuss.Foto: Polisen
Gps-utrustningen fraktades utomlands i flyttkartonger i en turistbuss.Foto: Polisen
Den internationella ligan stal dyrbara gps-utrustningar från bilar på Kungsholmen. Nu döms de till långa fängelsestraff.

Mitt i har tidigare berättat om tillslaget mot den internationella gps-ligan. Männen kartlade bilägare i bland annat Stockholms innerstad. Sedan stal de dyrbara gps-utrustningar ur bilarna. Stöldgodset fraktades sedan ut ur Sverige, vid minst ett tillfälle med en turistbuss. Nu döms två ligamedlemmar till långa fängelsestraff – tre år respektive tre år och sex månader för grov stöld och häleri.

Männen kan bland annat knytas till två inbrott på Kungsholmen, enligt domstolen.

Stölderna av de dyrbara navigationssystemen ur främst Volkswagenbilar har exploderat i innerstan de senaste två åren, Bara på Kungsholmen gjordes 535 bilinbrott förra året, nästan tvåhundra fler än under 2012.

Lägger man ihop alla tillslagen kan ett 70-tal bilinbrott i Stockholm kopplas till ligan. Men det är sannolikt bara toppen på isberget, menar polisen Staffan Wennberg som deltog i utredningen.

– Vi misstänker att de kan ha stulit hundratals, eller kanske tusentals, säger han.

Med tanke på att varje navigationsutrustning kan vara värd omkring 35 000 kronor handlar det om ofantliga summor pengar.

– Vi har klippt en gren nu. Självklart stör det. Men jag är ganska övertygad om att man fyller på och skickar upp nya personer, säger Staffan Wennberg.

Mitt i har utan framgång sökt männens advokater.