ANNONS

Stränga straff kan vänta efter socialattack

En av attackerna inträffade på Ekvägen i Tumba. Här uppstod skador för minst 640 000 kronor.
En av attackerna inträffade på Ekvägen i Tumba. Här uppstod skador för minst 640 000 kronor.
Under sommaren utsattes socialkontoren i Botkyrka och en socialsekreterare bosatt i Värmdö för flera brandattacker.

Åklagaren väckte under fredagen åtal mot elva personer.
ANNONS

Rättegången startar i början av januari. Elva personer hemmahörande i både Botkyrka och västra Stockholm är misstänkta för inblandning i flera attacker som pågick mot socialkontoren i Botkyrka från och med i somras och fram till september. En natt i början av september tände någon eller några också på en socialsekreterares bil vid hennes bostad i Värmdö. Socialsekreteraren jobbar för Botkyrka kommun och åklagaren menar att sju av de misstänkta i olika grad är inblandade i skadegörelsen och/eller hoten hemma hos socialsekreteraren.

För tre personer som åklagaren menar har gjort sig skyldiga till de grövsta brotten kan långa fängelsestraff vänta.

– Jag brukar inte kommentera vad jag kommer att yrka på för straff innan huvudförhandlingarna. Men det är svårt att tänka sig något annat än fängelse för de personer som gjort sig skyldiga till de grövsta brotten, säger åklagare Jonas Lövström.

Eftersom polisen använt sig av telefonavlyssning i arbetet för att gripa de inblandade kan det handla om minst två års fängelse. Detta är det minsta som krävs i allvarlighetsgrad för att polisen ska få använda avlyssning i spaningsarbetet.

Förutom telefonavlyssning lutar sig åklagaren bland annat mot filmer som spelats in och som lagts upp på Youtube. En av filmerna visar en demonstration utanför kommunkontoret i Tumba, en annan visar flera personer utanför socialkontoret i Tullinge efter en av bränderna.

– Filmerna visar vad det funnits för motiv till brotten, säger åklagaren Jonas Lövström.

Enligt åklagaren handlar motivet om missnöje efter att socialtjänsten i Botkyrka tvångsomhändertagit ett barn i Tumbatrakten.

Åklagaren kommer att rikta skadeståndskrav på minst 2,79 miljoner kronor för materiella skador. Attackerna har krävt reparationer flera gånger och kontor i både Tullinge, Tumba och Hallunda har drabbats.

– Då har jag räknat lågt. Det kommer fortfarande in fakturor, förklarar Jonas Lövström.

ANNONS

Socialsekreteraren som fick sin bil uppbränd på natten har mått dåligt efter alla attacker. Hennes målsägarbiträde kommer att kräva skadestånd för hennes psykiska lidande.

– Socialsekreterare är vana vid att folk brusar upp. Men att någon åker hem till en på natten och bränner upp bilen har inte någon beredskap för, säger socialsekreterarens målsägarbiträde Peter Bergqvist.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.