Ny strategi ska minska antalet sexbrott

We are Sthlm i Kungsträdgården.
We are Sthlm i Kungsträdgården.
Eva Widgren, projektansvarig.
Eva Widgren, projektansvarig.
De senaste åren har festivalen We are Sthlm varit i fokus efter att unga tjejer blivit tafsade på i publikhavet. Nu ändrar man schemat för att minska antalet brott.
– Vi har haft stora publikhav efter 22.00 och det är framför allt då brott skett. I år stänger vi programmet tidigare, säger Eva Widgren, projektansvarig.

De senaste åren har ungdomsfestivalen We are Sthlm fått uppmärksamhet av helt fel anledning. Rapporteringen i media har handlat om brott inne på området. Inte minst efter att DN berättat om att polisen valt att inte rapportera om de sexuella ofredanden som ägde rum under festivalen 2015.

För festivalen som drar i gång på tisdag har arrangören Stockholms stad en ny strategi. Nu avslutar man konsertprogrammet tidigare.

– Vi har haft stora publikhav efter klockan 22 andra år, och det är framför allt då brott skett. Därför kommer vi stänga programmet tidigare den här gången, säger Eva Widgren, projektansvarig.

Kungsträdgården är öppen och bemannad med personal och poliser, även efter att sista akten gått av scenen, för att skapa trygghet bland besökarna.

Räknar ni med att det kommer att ske ofredanden på festivalen även i år?

– Vi är en del av samhället och i samhället sker det sexualbrott, så ja, det är något vi räknar med. Men vi arbetar aktivt med polisen som är en av våra viktigaste samarbetspartners. De är med från början och utbildar vår personal och har också aktiviteter tillsammans med ungdomarna.

– Vi hjälps åt att vara uppmärksamma och personalen kan vara med och förebygga att det begås brott. Vi tror att ungdomarna kommer hit och har en superbra dag mellan 14 och 22.

Förra året hade festivalen 120 000 besök och totalt gjordes det 53 anmälningar om sexuella ofredanden.

Det är 18:e gången som staden arrangerar en festival för de unga. Första gången hade den namnet Sommar 2000 innan den blev Ung08. 2014 fick den sitt nuvarande namn. Samtidigt är det kulturfestival för stadens äldre befolkning. I år med bland andra Icona Pop och förre Popsicle-medlemmen Andreas Mattson.

Fakta

Eva Widgrens höjdpunkter dag för dag

Tisdag 17:00: Visual kei (typ av japansk emopunkrock) i form av tre olika band på scenen. Svenska BatAAr är ett av dem.

Onsdag 19:15: Bianca och Tiffany Kronlöfs föreställning med stand-up, musik och en hel del svordomar.

Torsdag 18:30: Filmkväll. Dröm vidare och White chicks visas.

Fredag 14.00-17.00: Rullskridskodisco. Stockholm Roller Derby är också på plats.

Lördag 17.00-22.00: Konsertdag. Jireel, Rhys, Norlie & KKV och Tjuvjakt på scenen i Kungsträdgården.

Hela festivalen: En Russebuss med Skam-tema kommer att fungera som lounge.

På plats i Kungsträdgården.