Nya strategin: Mer vegetariskt på skolmenyn

Förskolekocken Albert Denha i Skärholmen är en förebild för den nya matstrategin.
Förskolekocken Albert Denha i Skärholmen är en förebild för den nya matstrategin.
Skolor och boenden i Stockholms stad ska få mer vegetarisk och näringsriktig mat och matsvinnet ska minskas. Det är syftet med matstrategin som finansroteln nu föreslår.

– Det är hög tid att staden får en stadsövergripande matstrategi. Det handlar om att titta på vilken mat som får positiva hälsoeffekter, men också hur vi på ett mer klimatsmart sätt konsumerar mat, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S), som

Mat för en halv miljard ska upphandlas

Det är inför nya livsmedelsupphandlingar, som ska träda i kraft 2019, som den nya matstrategin ska vara på plats. Och det är stora upphandlingar det handlar om – varje år köper staden mat från entreprenader och cateringföretag för mer än en halv miljard kronor.

– Vi måste ha bra upphandlingar med starka krav. Det handlar inte bara om att det ska vara ekologiskt, utan kan också gälla hur fisken är fångad och att det inte är fisk som är utrotningshotad som vi köper, säger miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP).

Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd.

Hon menar att det finns skillnader mellan verksamheterna i staden.

– Vi har många bra kockar och bra kök, men det är lite svårt att följa upp. Vi har kockar som har tagit fram egna klimatprogram och det är superbra, men andra har inte samma tänk och så är det kocken själv som får lägga ner tid på att göra dem. Strategin blir ett bra stöd för hur kockarna kan jobba, säger Katarina Luhr.

Ett gott exempel är förskolorna i Enskede-Årsta-Vantör, som är först ut i Stockholm med att näringsberäkna all mat på förskolorna i ett datasystem. Något som leder till mindre matsvinn, mer tid för kockarna att laga mat från grunden och näringsrik mat för barnen.

Mer grönsaker och mindre grädde i barnens mat

Blir det mer vegetarisk skolmat i och med strategin?

– Ja, det kommer det att bli, och det handlar om att köttet har en enorm klimatpåverkan. Men det innebär inte att man inte kommer att servera kött alls, men det kan innebära fler dagar med vegetarisk mat, säger Katarina Luhr.

Karin Wanngård ser förskolekocken Albert Denha i Skärholmen som en förebild i frågan.

– Där har vi ett gott exempel. Där blandar de till exempel in mer grönsaker i köttbullarna, säger Karin Wanngård.

Nästa steg är att finansroteln ska besluta om huruvida kommunstyrelsen, servicenämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden ska få i uppdrag att utreda hur staden kan få in tydligare miljö- och klimatkrav i stadens inköp av mat.