Strejk stoppade skärgårdstrafiken

Förra måndagen stoppades i stort sett all skärgårdstrafik sedan konflikten mellan arbetsgivarorganisationen Almega och fackförbundet Seko utvidgats.

Lockout och strejk drabbade förra veckan tusentals resenärer med skärgårdstrafiken, bland annat i Vaxholm. Striden gäller arbetsgivarens önskan att införa individuell lönesättning, något som ogillas av anställda inom skärgårdstrafiken som tillhör facket Seko.

På fredagen, strejkens femte dag var en lösning ännu inte i sikte.

– Nej, just nu händer det ingenting. Men det kan hända saker snabbt, säger Jonas Pettersson, kommunikationschef på Seko, facket för service och kommunikation.

För de runt 250 Sekomedlemmar som tagits ut i strejken är konflikten inte gratis. De får ingen lön, i stället ersätts de av Sekos strejkkassa som byggts upp av medlemmarna själva.

Varför är det här en sådan viktig fråga?

– Det får du fråga arbetsgivaren om. Vi tycker att det är omodernt och orättvist helt enkelt säger Jonas Pettersson.

Tidigare har anställda i skärgårdstrafiken fått lön enligt ett tariffsystem. Enligt facket ger det garanterade löneökningar och jämlika och rättvisa löner för alla. Men enligt Arbetgivarorganisationen Almega hindrar systemet arbetsgivaren från att belöna de man anser gör ett bättre jobb, och man vill därför ha ett nytt ”modernt” avtal i stället för det gamla som löpt ut och som man kallat en ”relik från havets botten”.

Förra måndagen, klockan 12, startade strejken sedan Almega sagt nej till medlarnas slutbud. Strejken berörde då enbart nöjestrafik. Sedan Almega några timmar senare svarat med lockout av alla Seko-medlemmar utvidgades strejken till att även gälla kollektivtrafiken till sjöss.

Lokaltidningen Mitt i har även talat med Stefan Koskinen, förbundsdirektör på Almega i Stockholm. På fredagen var han en upptagen man, men uttryckte då förhoppningar om att finna en lösning.

I Stockholm har strejken berört skärgårdstrafiken i mellersta och södra skärgården, däremot inte i norra delen.

Vi tycker att det är omodernt och orättvistJonas Pettersson, Seko