ANNONS

Stress bakom dålig jourhemskoll

Kommunen slarvade och kontrollerade inte hemmet.

I stället placerades den ensamkommande pojken i ett jourhem där han inte trivdes.

Nu har IVO granskat fallet.
ANNONS

Förra året tog Järfälla emot 161 ensamkommande flyktingbarn. Speciellt under hösten och vintern var trycket extremt på socialtjänsten.

Precis innan jul anvisades kommunen en pojke av Migrationsverket under en period då det var fullt på alla jourhem, jourhemspooler och andra placeringar som kommunen använder.

I stället föll valet på ett företag som kontaktat kommunen och informerat om sin verksamhet. Men jourhemmet kontrollerades inte. Som en följd av detta har rutinerna skärpts.

– Vi skulle ha kontrollerat det noggrannare, säger avdelningschef på Järfälla kommuns individ- och familjeomsorg Lotta Erlandsson.

Enligt socialtjänstens utredning fanns det en rad brister i jourhemmet. Bland annat fick pojken ingen varm mat och hade inga ordentliga möjligheter att duscha.

– Det var en extraordinärsituation, inte bara hos oss, utan på alla av landets socialtjänster. Under den tiden växte jourhemsföretagen upp som svampar ur jorden. Många ville hjälpa till, men några få drog nytta av att socialtjänsten var så pressad, säger Lotta Erlandsson.

Men verksamhetschefen på jourhemmet ger en annan bild av vad som hände.

Han menar att hemmet uppfyllde alla krav som ställs, pojken fick mat och kläder, och han försökte stimulera honom på flera olika sätt.

– Jag vill verkligen inte att någon ungdom ska fara illa. Min ambition är att hjälpa dem på alla sätt jag kan, men ibland dyker det upp svårigheter.

ANNONS

Han menar att pojken inte mådde bra, hade samarbetssvårigheter och svårt att acceptera sin situation. Därför kontaktade verksamhetschefen också socialtjänsten i Järfälla.

– Jag ringde, men det var alltid upptaget. Jag lämnade meddelande, men ingen ringde tillbaka. Jag mejlade, men fick bara autosvar. Min ambition var att hjälpa till, men jag fick inget stöd från socialtjänsten, säger han.

Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, har granskat fallet, som anmälts enligt lex Sarah, och kommit fram till att kommunen brast i sin hantering av pojken, men att de nu har ändrat sina rutiner för att förhindra att det händer igen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.