ANNONS

Stressad bilist körde in i flicka på moped

Den 17-åriga flickan åkte en tidig morgon i somras moped på Stockholmsvägen. Plötsligt blev hon påkörd av en bilist.

Nu döms en Kvinna för vållande till annans död.
ANNONS

Tidigt på morgonen en dag i mitten av juli körde flickan sin moped på Stockholmsvägen i Täby. Hon skulle till sitt arbete i Arninge i Täby. Samtidigt kom en Vallentunabo i 30-årsåldern körandes i sin bil från andra hållet.

Hon hade bråttom för att hinna med ett tåg. Hon körde, enligt tingsrätten, fortare än vad som var tillåtet. Det var uppehållsväder men natten innan hade de regnat mycket, vilket gjorde att vägen var fuktig och hal.

Det ska ha varit lite trafik ute på vägen den tidiga morgonen och mopeden var det första fordonet kvinnan mötte, har hon berättat i tingsrätten. Hon närmade sig en kurva, men saktade inte ner. Sikten var skymd, vilket gjorde att det dröjde innan hon upptäckte mopeden på motsatt sida. När hon såg den tryckte hon på bromspedalen. Men bilen fick sladd och Vallentunabon hann inte svänga undan.

Den 17-åriga flickan som körde mopeden fick allvarliga skador på kroppen och skallen och avled senare.

Kvinnan som körde bilen hade, enligt tingsrätten, tidigare kört sträckan och var medveten om att sikten var skymd. Hon visste dessutom att det regnat under natten och att vägbanan därför var hal, menar tingsrätten.

Trots vetskapen om riskerna valde hon att köra snabbare än 50 kilometer i timmen, vilket är den högsta tillåtna hastigheten på sträckan. Hur mycket för snabbt hon körde går inte att slå fast, enligt tingsrätten.

Kvinnan erkänner att hon körde för fort och att hon inte var tillräckligt uppmärksam. Hon har varit så pass oaktsam att hon gjort sig skyldig till den 17-åriga flickans död, menar tingsrätten. Hon döms därför till villkorlig dom och böter för vållande av annans död och vårdslöshet i trafiken. Kvinnan ska även betala skadestånd till flickans föräldrar.

Olyckor mellan bilister och mopeder hör inte till vanligheterna, enligt förundersökningsledare Claes Lundström vid Roslagens trafikpolis. Oftast är det två bilar som kolliderar. Flickan blev påkörd nära korsningen Stockholmsvägen och Turebergsvägen i Täby. .

Kvinnans advokat vill inte kommentera domen.

ANNONS