”Stressande att sälja sin bostad nu”

– Det känns stressande och nervöst, min bostad har gått ner i värde, säger Pia Sehm.
– Det känns stressande och nervöst, min bostad har gått ner i värde, säger Pia Sehm.
Pia bor i en trea i Abrahamsberg.
Pia bor i en trea i Abrahamsberg.
Nu vill Pia hitta en större lägenhet i Bromma.
Nu vill Pia hitta en större lägenhet i Bromma.
Priserna på bostadsrätterna i Bromma har sjunkit med över 6 procent de senaste månaderna. Pia Sehm är nervös inför att sälja sin lägenhet i Abrahamsberg.
– Det känns stressande och nervöst, min bostad har gått ner i värde, säger hon.

Bostadsmarknaden i hela Sverige har varit trög det senaste halvåret, få bostäder till salu och dålig uppslutning på visningarna. Ny statistik visar att priserna på bostadsrätterna i Bromma har sjunkit med 6,1 procent de senaste tre månaderna. Men man om man jämför med till exempel Skärholmen eller Farsta som har sjunkit 10.6 respektive 11.8 så stadsdelen klarat sig bra.

Mikael Flobecker, mäklare på Bjurfors i Bromma, märker en stor skillnad att sälja nu jämfört med i våras och precis efter sommaren.

– Innan hösten kunde säljarna få ett bud direkt på visningarna och affären var klar efter några dagar. Idag är det inte lika hetsiga budgivningar som de var tidigare och de flesta affärer tar  generellt lite längre tid. Det ökade utbudet av bostäder i stan har gjort att det tar längre tid för dem att sälja samtidigt som priserna där har gått ned en del, säger han.

I december 2016 var snittpriset för en bostadsrätt i Bromma 56 610 kronor per kvadratmeter. Ett år senare, i december 2017, var snittpriset för en såld bostadsrätt 54 909 kronor per kvadratmeter. En sänkning på över 10 700 kronor, visar Svensk mäklarstatistik.

De senaste 12 månaderna har priserna sjunkit med 2.1 procent, vilket är lite om man jämför med till exempel Kista och Hässelby som har sjunkit till 11 respektive 9 procent.

Prissänkningen av bostäder har även gjort att många säljare är rädda för att behöva sälja sin lägenhet till ett för lågt pris. Mikael tycker att det är viktigt att man som mäklare i dessa tider pratar igenom ordentligt med sina kunder vad de kan förvänta sig.

– Det är viktigt att man pratar igenom med säljarna om prisbilden nu, så att man inte tänker på vad grannarna fick i maj förra året. Visst kan det hända att man får liknande pris, men man bör räkna med ett lite lägre pris och se på den marknad som är nu. Samtidigt så har ju det man köper också gått ned, så säljare och köpare sitter egentligen i samma båt, då marknaden nu känns ganska jämn säger Mikael Flobecker.

En av de som känner sig nervös inför att sälja sin bostad är Pia Sehm, 49, som bor i Abrahamsberg.

– Det känns stressande och nervöst, det är viktigt med boendet. Det påverkar ju ens livskvalité, säger hon.

Kommer inte sälja till ett lågt pris

Pia bor med ett av sina barn i en trerumslägenhet men vill hitta en större lägenhet i Bromma. Eftersom marknaden inte är den bästa just nu är hon beredd på att få vänta på ett bra pris.

– Min lägenhet har gått ner i värde, det räknar mäklaren också med. Jag är beredd på att inte göra en vinst men jag kommer inte sälja till ett alltför lågt pris. Istället får jag väl bo kvar. Något nytt för mig är även att jag nu säljer först och köper sen, förut har jag gjort tvärtom. Men idag kan jag inte ta samma risk, säger Pia.

Pia Sehm bor i en trea i Abrahamsberg. Foto: Pekka Pääkkö

Även om priserna har sänkts så är det inte bara negativt menar Pia, till exempel kan yngre stockholmare få en chans att komma in på bostadsmarknaden.

– Det finns ju fördelar med att marknaden svalnar, jag har flera kollegor i 27-28 års åldern som nu kan köpa sin första lägenhet.

Regeringen har beslutat att amorteringskravet på nya lån skärps den första mars. På lån som är högre än 4,5 gånger bruttoinkomsten ska en procent amorteras årligen tills dess att lånet hamnar under den gränsen.

– Jag är en av de som påverkas av amorteringskravet. Det är därför jag vill sälja nu för att kunna köpa innan det nya kravet, säger Pia Sehm.

Fakta

Nya amorteringskravet

Från och med den 1 mars 2018 skärps amorteringskravet på nya bolån. På lån som är högre än 4,5 gånger bruttoinkomsten ska en procent amorteras årligen tills dess att lånet hamnar under den gränsen.

Kravet gäller bara nya lån. Bankbyte utlöser inte amorteringskrav, utan villkoren styrs då av bankens kreditprövning.

Sedan tidigare gäller dessutom att bostadslån ska amorteras med två procent årligen om lånet överstiger 70 procent av bostadens marknadsvärde. Därefter sjunker amorteringen till en procent av lånet ner till 50 procent av bostadens värde.

Källa: Finansinspektionen
Fakta

Prisutveckling i Bromma

De senaste 3 månaderna:

Antal sålda objekt: 451

Medelpriset per kvadratmeter: 56098 kronor

Prisutveckling i procent: – 6,3 %

De senaste 12 månaderna:

Antal sålda objekt: 2299

Medelpriset per kvadratmeter: 58 434

Prisutveckling i procent: -2.1 %

Källa: Svensk mäklarstatistik