Stressen minskar för bostadssäljare

Det tog bara några timmar efter beskedet om att det inte blir några amorteringskrav innan mäklarna märkte säljarnas reaktioner.

– Det märktes direkt, säger Saki Carapanos på Södermäklarna. Många tänkte att de skulle stressa på och sälja innan kravet infördes. Redan i torsdags pratade jag med en villaägare som inte tyckte han hade lika brått­om längre och med en annan som ville vänta. Två kunder på ett dygn är ganska mycket. Vad det innebär i antal försäljningar och priser får vi se.

Vem påverkar det mest, säljaren eller köparen?

– Alltid när det kommer ett sådant här besked är det säljaren. Men det blir följdeffekter även för köparna.

Angelica Hermansson på Svensk Fastighetsförmedling fick också reaktioner direkt.

– I torsdags morse fick jag mejl av en säljare om att ställa in en lägenhetsfotografering. Hon skrev att hon inte kände samma stress nu och ville avvakta. Jag har också pratat med mina tidigare köpare. Bland annat en 50-årig kvinna som känt en enorm press. Hon visste att priserna var trissade men tyckte att hon inte hade något val. De som precis har köpt känner lite att de är lurade.

Det ligger fler förändringar på lut. Regeringen vill minska rotavdragen från 50 till 30 procent och det har talats om sänkta ränteavdrag. Saki Carapanos tror inte att rotavdragens storlek gör någon skillnad.

– Men om ränteavdragen faller bort höjs boendekostnaden.

Vad händer då?

– Då sjunker marknaden väldigt drastiskt.

De som precis har köpt ­känner lite att de är lurade.