ANNONS

Strid om Citybanans planerade stationshus

Länsstyrelsens kritik av planerna på Station city sågas av Centern och Kristdemokraterna som tar strid för höghuset.

– Det är knappast ­Empire State Building, säger Per Ankersjö (C).
ANNONS

Byggnaden är för hög och dominant, den skymmer Klara kyrka och stör stadens vyer.

Det anser länsstyrelsen som kan stoppa den planerade stationsbyggnaden för Citybanan. Något som har fått både Centerpartiet och Kristdemokraterna att se rött.

– Ska man alltid kunna stoppa byggnader för att man anser att de syns för mycket, tar för mycket plats och är för utmanande så blir Stockholm ett museum som inte kan utvecklas, säger Erik Slottner (KD), ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

Han får stöd av allianskollegan och stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C), som anser att länsstyrelsen missbrukar sin makt.

– Viker vi oss nu så får vi ett prejudikat som säger att ett hus inte ens får vara 13 våningar högt. Då lägger man en blöt filt över stadens utveckling, säger Ankersjö.

(KD) och (C) vill trotsa länsstyr­elsen och klubba detaljplanen, trots risken för att den senare kan upphävas. Men Folkpartiet, som länge motsatt sig bygget, är krit­iskt.

– Vi anser att man måste vara försiktig med höga byggnader på malmarna och i citykärnan. Länsstyrelsen ska inte säga ja och amen till alla fula hus som föreslås. Man måste värna stadens skönhet, säger Lotta Edholm, gruppledare för Folkpartiet.

Trots oenigheten hoppas Regina Kevius (M) ordföranden i stadsbyggnadsnämnden, att man ska hitta en lösning som alla blir nöjda med. Samtidigt varnar hon för att alltför långtgående kompromisser kan leda till att huset till slut bara blir en ”liten låda”.

Fortsätter striden riskerar stationsbygget att bli försenat. Målet är att stationen som också ska rymma ett hotell och bostäder ska stå klar när Citybanan beräknas vara färdig år 2017.

ANNONS