Striden om berget får avgöras i rätten

”Vi kunde erbjudas någon ersättningslokal i alla fall men vi ska bara ut”, säger Sonny Lööf. I de lokaler i Vanadsiberget där trafikkontoret vill öppna ny återvinningscentral har familjen Lööfs företag Klocktornet i dag maskiner och förråd.
”Vi kunde erbjudas någon ersättningslokal i alla fall men vi ska bara ut”, säger Sonny Lööf. I de lokaler i Vanadsiberget där trafikkontoret vill öppna ny återvinningscentral har familjen Lööfs företag Klocktornet i dag maskiner och förråd.
Innestadsborna står fortfarande utan återvinningscentral.

Frågan är hur länge.

Striden mellan staden och Liselott Lööf AB om lokalen i Vanadisberget ska nu avgöras i rätten.

En riktig sopopera. Det är vad Sonny Lööf, vid Liselott Lööf AB, kallar historien för.

– Vi skulle kunna öppna den gamla återvinningscentralen här på måndag igen. Alla grejer finns kvar. Men trafikkontoret vill inte, säger han.

Det var strax före jul som stockholmarnas enda återvinningscentral innanför tullarna tvingades stänga. Liselotte Lööf AB, som drev centralen, fick inte förnyat förtroende av staden. Efter en dom i kammarrätten, som slog fast att några av Liselott Lööfs underentreprenörer lämnat in osanna fakturor, beslöt trafikkontoret att bryta samarbetet.

Eftersom Liselotte Lööf fortsatt hyr den lokal som tidigare var återvinningscentral har trafikkontoret haft siktet inställt på att starta en mindre återvinning i en annan del av Vanadisberget.

I torsdags skulle flytten ha tagit sin början. Tanken var att ett den nya stationen skulle öppna i början av april.

Men den nuvarande hyresgästen, Liselott Lööfs systerföretag Klocktornet, vägrar att flytta ut. I det avtal som Klocktornet har tecknat gäller hyreskontraktet fram till sista december 2013, enligt Sonny Lööf, senior executive advisor och tidigare vd för Liselotte Lööf.

– Vi har ett avtal som gäller. Det är inte bara att kasta ut oss. Vi behöver lokalerna. Det här är maktmissbruk, säger han.

Staden hävdar å sin sida en klausul i kontraktet som säger att om staden önskar tillträde till lokalen så upphör kontraktet att gälla.

In i det sista pågick förhandlingar för att nå en lösning. Men i fredags morse hade det tagit stopp. Trafikkontoret meddelade att konflikten måste lösas i rätten.

– Vi har rätt till delar av berget, men de vägrar att lämna. Det tycker vi är illa, säger Fredrik Alfredsson, stabschef vid trafikkontoret.

För stockholmarnas del ska trafikkontoret ordna med mobila transporter för grovsopor och farligt avfall. Från och med 12 mars ska dessa sopor kunna lämnas på ett femtiotal platser innanför tullarna för att sedan köras iväg till återvinningscentraler.

När innerstan åter får en fast återvinningscentral kan inte Fredrik Alfredsson svara på.

– Men vi letar hela tiden efter en bra plats, säger han.

Fakta

Nya lämningsplatser

Den 12 mars inför Trafikkontoret en temporär lösning på sopproblemet i Stockholms innerstad.

Man öppnar ett 50-tal platser i innerstaden där invånarna kan lämna sina grovsopor och sitt farliga avfall. Därefter körs detta ut till återvinningscentraler utanför tullarna.

Källa: Trafikkontoret