Stridsbåt i olycka vid Lådna – sju skadades

Olycka med stridsbåt vid Lådna Låren i Värmdö.
Flera personer är skadade efter olyckan vid Lådna.
Sex värnpliktiga och en anställd vid Försvarsmakten skadades när en stridsbåt körde in i en kaj. Olyckan skedde i samband med en militärövning vid ön Lådna i Värmdö kommun.
På onsdagseftermiddagen uppgav Försvarsmakten att alla de sju skadade har fått lämna sjukhuset.

Vid 11-tiden på tisdagen körde en stridsbåt in i en kaj nära ön Lådna i Stockholms skärgård. Kustbevakningen och sjöpolisen ryckte ut till platsen.

Polisen bekräftade senare att fartyget tillhör Försvarsmakten och att olyckan skett under en landstigningsövning. Det rör sig om en stridsbåt 90 med 18 personer ombord, varav fyra hörde till besättningen.

– Det är en övning under grundutbildningen vid amfibieregementet där vi transporterar oss med våra stridsbåtar. Längs stränder eller kajer ska vi kunna gå iland och det är i samband med att man har övat mot en kaj som något gick fel och man åkte in i kajen, säger Jonas Olsson, kommunikationschef för amfibieregementet.

Enligt Jonas Olsson var det aldrig risk att båten skulle sjunka.

– Stridsbåtschefen gör en bedömning och prioriterar alltid personal. Sedan har man haft styrförmåga och båten har varit i det skicket att man kunnat köra upp den på stranden, säger han.

Olyckan ska ha skett öster om ön Laren, nära Lådna

Sju skadade

Sju personer skadades vid olyckan. Två personer flögs med räddningshelikopter till Karolinska med befarade skallskador. Ytterligare fem personer skadades lindrigt och fördes med båt till väntande ambulans för sjukhustransport.

Sex av de skadade är värnpliktiga och en person är anställd av amfibieregementet. Försvarsmakten har satt ihop en krisledningsgrupp för att stötta de inblandade.

– Några av de lindrigt skadade har under eftermiddagen börjat återföras till förbandet och kommer att fångas upp och få samtal på plats. En person kommer att behållas kvar för observation på Karolinska, men det är ingen som har livshotande skador, säger Jonas Olsson.

På tisdagskvällen uppgav Försvarsmakten att sex av de sju skadade har fått åka hem eller är på väg att få lämna sjukhuset. Den person som fick vara kvar för observation under natten mår efter omständigheterna väl. Även denne kunde på onsdagen skrivas ut från sjukhuset.

Försvarsmakten utreder händelsen

Orsaken till olyckan är okänd och Försvarsmakten har tillsatt en internutredning. Jonas Olsson har inte tidigare varit med om något liknande under sin tid vid amfibieregementet.

– Det här är ju övningar vi genomför veckovis. När den här utredningen är klar är lite svårt att säga, men den kommer ge en helhetsbild av vad som gick fel, säger Jonas Olsson.

Han ser ingen koppling till tidigare olyckor med stridsbåtar.

Polisen skriver på sin hemsida att en anmälan om vårdslöshet i sjötrafik kommer att upprättas och utredas av sjöpolisen.

Stridsbåt 90H är i första hand avsedd för spaning och snabb transport av trupp och materiel, men kan även sättas in vid strid i skärgårdsmiljö.

Stridsbåt 90.

Såg helikoptern komma

Ett par på grannön Lådna, omkring en sjömil från olycksplatsen, har följt händelseutvecklingen. 

– Jag var ute och lyssnade och såg när helikoptern komma, säger mannen

Han och frun har följt händelserna via en live-karta för marin trafik på datorn.

– Olyckan har hänt österpå. Såvitt jag kan se har båten kört ända upp på land. Det finns i alla fall ingen grynna där som de kan gå på, säger mannen.

Fakta

Tidigare olyckor med Försvarsmaktens stridsbåtar

– 2016 fick en polisman foten i kläm mellan kajen och sjöpolisens fartyg av typen Stridsbåt 90. Händelsen inträffade i Vaxholm. Polisen skadades så illa att han fick föras med ambulans till sjukhus. Händelsen utreddes som en arbetsplatsolycka.

– 2008 dog en värnpliktig under en övning öster om Utö efter att en officer givit en ”låtsasorder” till båten att köra in i övningens riskområde. Båten hamnade då mitt i kulregnet.

–  2004 dog två värnpliktiga när två stridsbåtar kolliderade.  Totalt var fem stridsbåtar på väg tillbaka mot Vaxholm efter avslutad övning vid Sollenkroka på Vindö när olyckan inträffade. Enligt Statens haverikommisson som utredde olyckan hade en av båtarna i kolonnen plötsligt sänkt farten vilket bakomvarande förare inte uppmärksammade.

 

Källa: SvD, Wikipedia