Stridspiloten som började skriva barnböcker

Rolf Björck under sin tid i flygvapnet.
Rolf Björck under sin tid i flygvapnet.
En av Rolf Björcks sagor "Skogens Konung".
En av Rolf Björcks sagor "Skogens Konung".
Rolf Björck har tidigare jobbat som stridspilot och spelat fotboll i Djurgården. Idag bor han med sina fyra barn och fru i Kyrkbyn där han om kvällarna skriver barnböcker.
– Jag tycker att man ska bidra till läslusten hos unga.

Rolf Björck hade en gång himlen som sin arbetsplats. Bakom spakarna på ett stridsflyg såg han till att ingen kränkte Sveriges luftrum.

– Jag tjänstgjorde i fyra år och uppdraget var bland annat att rekognoscera och bevaka rikets gränser. Under min tid på F5, Ljungbyhed kom även vår nuvarande överbefälhavare Micael Bydén in som kadett och var min omgångs ”yngrekullare”.

Rolf försvarade Sveriges gränser. Foto: Privat

Amputerade nästan benet

Förutom sin tjänst på flygvapnet tränade han också fotboll i Djurgården på hög nivå. Men ansträngningarna från både det militära och fotbollskarriären blev för mycket. Rolfs knä havererade och fotbollskarriären gick i stöpet.

– Jag åkte på en riktigt otäck knäskada. Det blev inflammerat och läkaren var nära att amputera benet, säger han.

Började skriva från sjukhussängen

Det här var 20 år sedan, och ända sedan han låg på sjukhuset har han skrivit. Under konvalescensen tröttnade han på korsord och började skriva allt ifrån slogans som han skickade in till tävlingar till sagor på rim. Och sagorna har nu blivit ett 40-tal.

– För 2 år sedan sa min blivande fru att vi borde göra något åt alla dessa sagor. Vi började då undersöka möjligheten och insåg mer och mer vad som krävdes för att få ge ut en bok.

Startade eget företag

Rolfs första illustrerade saga heter ”Skogens Konung”, och det är en berättelse om en älg som tappar hornen. Men att få de etablerade förlagen att ge ut en okänd författare är svårt, därför valde de att starta eget under namnet Mason&Waldo AB. Drivkraften är att få barn att börja läsa och intressera sig för det skrivna ordet eftersom de upplever att det finns brister i läskunnigheten idag.

Rolf Björck.

– Vi har flera barn och brottas en del med skolan där vi känner att kvalitén inte alltid är så hög. Vi tycker att man ska bidra till läslusten hos unga i den mån man kan.

Runriket inspirerar

Rolf Björck bor i Kyrkbyn och har gjort så sedan fyra år tillbaka. Närheten till Runriket har gett upphov till nya idéer till sagor.

– Jag är tokförtjust i alla runstenar och historien om Jarlabanke. Jag får helt fantastisk inspiration när jag går omkring i området. Nästa saga kommer kanske handla om någon vikingaskatt, säger han.