Över 20 000 utan ström när kabel grävdes av

En avgrävd kabel i närheten av Telefonplan orsakade det stora strömavbrottet i Hägersten-Liljeholmen på fredagsförmiddagen.
Som mest var 24 500 kunder utan ström. Cirka 1 500 kunder är forfarande drabbade.

Det första elavbrottet kom strax före klockan 9, då arbetare av misstag grävde av en kabel i närheten av Telefonplan. 4 800 kunder runtom i Hägersten-Liljeholmen drabbades i ett första skede.

Strax därefter förvärrades situationen rejält, när Ellevio gjorde en omkoppling vid en elnätstation i Västertorp.

– Ett misstag vid omkopplingen ledde till att 24 500 under blev utan ström i 18 minuter, säger Jonathan Björck, presschef vid Ellevio.

Vid 11-tiden på förmiddagen hade de allra flesta fått tillbaka strömmen. Men cirka 1 500 kunder är fortfarande utan – på Hägerstensåsen och i Midsommarkransen.

Det är andra gången på kort tid som en avgrävd kabel orsakar ett stort strömavbrott i stadsdelen. Senast var den 6 februari, vilket Mitt i rapporterade om.

Jonathan Björck vill inte säga vid vilken arbetsplats felet gjordes denna gång.

– Det är en sak mellan oss och dem som gjorde felet, säger han.

De företag som ska göra grävarbeten får gratis information av Ellevio om var kablar ligger nedgrävda. Ändå grävs kablar av, vilket orsakar stora kostnader och en hel del problem för de drabbade,

– Orsaken till att kablar grävs av är att man missat att ta del av vår information, men det är inte så vanligt. Ibland gräver man av kabel av misstag i alla fall, eller också var informationen inte fullständig, säger Jonathan Björck.

Prognosen är att strömmen ska vara tillbaka överallt vid 14-tiden.