Strömavbrott slog ut Upplands Väsby

Ett stort strömavbrott drabbade Upplands Väsby i förra veckan. 12 000 hushåll var utan ström förra måndagen.

Kommunens telefoner, datasystem och larm slogs ut under tisdagen.

Det var vid 16-tiden på måndagen som strömavbrottet inträffade. Upplands Väsbyborna drabbades hårdast, men även flera hushåll i Sollentuna blev strömlösa.

Det som el- och energibolaget E.on först trodde skulle ta högst ett par timmar att ordna drog ut på tiden. De sista hushållen fick tillbaka strömmen vid midnatt.

Upplands Väsby kommun hade stora problem under hela tisdagen.

– Det var mer komplext än vad vi först trodde, säger Roger Strandahl, kommunikationschef vid E.on Sverige.

Ett fel i en av Vattenfalls transformatorstationer visade sig vara orsaken.

Men på tisdagsförmiddagen var fortfarande inte allt som det skulle. Transformatorerna höll då på att repareras.

– Vi och Vallenfall har beslutat att skicka en reservtransformator från Norrköping till Stockholm för att säkerhetsställa att det finns en reserv om arbetet drar ut på tiden, säger Roger Strandahl.

Kommunens telefoner, datasystem och larm slogs ut av strömavbrottet. Larmet i kommunhuset fungerade inte heller, vilket innebar att man fick kalla in vakter.

– Det var väldigt osäkert när elen skulle komma tillbaka, det gavs olika besked vilket skapade osäkerhet. Vi tittar nu på vad som hände och kommer att ta kontakt med elleverantören för att gå igenom det, säger Björn Eklundh, kommundirektör.

Även trygghetslarmen slutade att fungera.

– Vi har tränat väldigt mycket tillsammans med hemtjänstföretagen inför en sådan situation så jag tycker ändå att det fungerade bra. Hemtjänsten får göra lite tätare besök, säger Björn Eklundh.

Problemen innebar att det var svårt för allmänheten att komma i kontakt med kommunen under måndags­eftermiddagen och tisdagen.

– Vi kunde ju inte heller lägga ut information på vår hemsida eller svara på mejl. Tur i oturen var att det var fint väder och många var ute eller hade fortfarande semester. Om det varit full produktion och 20 grader kallt hade det varit en helt annan situation, säger Björn Eklundh.

Fakta

Fjärstyrning slog fel

Strömavbrotten inträffade vid 16-tiden förra måndagen. Områdena Ed och Hammarby i Upplands Väsbys kommun drabbades hårdast.

Felet hörde ihop med ett tidigare strömavbrott. När felet skulle lagas löste strömmen felaktigt ut för en ledning där de 12 000 kunderna finns. Normalt sett kan man fjärrstyra tillbaka strömmen igen. Men fjärrkontrollen fungerade inte.

Vid midnatt hade hushållen fått strömmen tillbaka.

Källa: E.on