ANNONS

Tre strömavbrott på kort tid utreds: ”Ser allvarligt på det”

Ellevio utreder tre strömavbrott på kort tid som drabbat Södra länken.
Ellevio utreder tre strömavbrott på kort tid som drabbat Södra länken.
På tisdagskvällen blev det strömlöst i Enskede och Södra länken stängdes av. Avbrottet är det tredje sedan i maj och Ellevio utreder nu händelserna.
– Vi ser allvarligt på att det inträffar tre avbrott inom såpass kort tid, säger presschefen Jonatan Björck.
ANNONS

Under tisdagskvällen drabbades 17 000 elkunder i Enskede av ett strömavbrott. Elavbrottet ledde också till att Södra länken stängdes av.

Orsaken var ett fel på en kabel som går in till ett av ställverken. Felet fick en skyddsmekanism, en så kallad ljusbågsvakt, att utlösas och slå ifrån elförsörjningen på vissa kablar söderut.

Södra länken har tidigare drabbats av strömavbrott och för två månader sedan inträffade ett likadant fel på samma ställe. Ytterligare ett avbrott skedde i maj, vilket ledde till ett stort trafikkaos.

Det har väldigt stor påverkan på samhället och våra kunder

Jonatan Björck, presschef Ellevio

”Ser allvarligt på händelserna”

Elbolaget Ellevio utreder nu hur felen har kunnat inträffa på så kort tid.

– Vi håller på att utreda om det är exakt samma komponenter som felar eller liknande fel på olika komponenter, säger Jonatan Björck, presschef på Ellevio, och fortsätter:

– Vi ser allvarligt på att det inträffar tre avbrott inom såpass kort tid. Det har väldigt stor påverkan på samhället och våra kunder. Vi har skickat i väg komponenter från de två första avbrotten på teknisk analys, men i dagsläget har vi inte svar på vad som har hänt.

Strömmen tillbaka i söderort

Enligt Jonatan Björck väntar elbolaget på resultatet från utredningarna för att se vilka åtgärder som behöver vidtas framöver.

ANNONS

– Det är sannolikt att det kommer behöva göras både kontroller och översyn, men också eventuella arbeten där man byter ut komponenter, säger han.

För diskussioner med Trafikverket

Under tisdagens avbrott fick elkunderna tillbaka strömmen efter 20 minuter, förutom i Södra länken, eftersom det finns en reservväg där strömmen kunde ledas om.

Ellevio för nu diskussioner med Trafikverket om att skydda elförsörjningen till Södra Länken bättre.

– Om ett fel inträffat så vill vi alltid, så långt det går, ha alternativa vägar att leda om strömmen. Från deras sida finns det också vissa saker som de kan göra för att säkra upp i form av reservkraft, men det får de svara på, säger Jonatan Björck.