Strömavbrotten ska bort – 430 miljoner satsas

Vattenfall förstärker elnätet i Haninge under 2017, bilden är från Håga industriområde i Västerhaninge.
Vattenfall förstärker elnätet i Haninge under 2017, bland annat här i Håga industriområde.
Vattenfall förstärker elnätet i Haninge under 2017. På bilden projektledaren Kjell-Ove Westlund.
Vattenfalls projektledare Kjell-Ove Westlund.
Nu ska Vattenfall rusta upp elnätet i Stockholmsregionen – för 430 miljoner kronor. Kraftigt slitna elkablar från 1970-talet byts ut mot nya.
– Risken för strömavbrott kommer minska betydligt, säger Vattenfalls projektledare Kjell-Ove Westlund.

Ett stilla duggregn faller över ett majmulet Håga industriområde i Västerhaninge. Här har Vattenfall påbörjat en stor, påkostad investering de kommande åren i Stockholmsregionen på totalt 430 miljoner kronor.

Fyra kabelarbetare jobbar med att lägga ner ny kabel när Mitt i är på plats i Västerhaninge. Upprustningen handlar om att gammal 1970-talskabel byts ut i regionen. Dessutom ska elkablar, i bland annat Österhaninge, vädersäkras i olika etapper.

Slitna elkablar anledningen

En mängd av de strömavbrott som sker beror på just Vattenfalls slitna elkablar. Vattenfalls projektledare Kjell-Ove Westlund, klädd i gula arbetskläder och blå skyddshjälm, är väl medveten om problemen i Årsta Havsbad.
– Vi vet att det varit jättemycket störningar i Årsta Havsbad, och många exploatörer har ju grävt av våra elkablar i området i samband med rör- och ledningsarbeten, säger han.

Vattenfall förstärker elnätet i Haninge under 2017. På bilden projektledaren Kjell-Ove Westlund.

Vattenfalls projektledare Kjell-Ove Westlund.

Tyresö och Värmdö står på tur

Haninge är först ut av Södertörnskommunerna i upprustningsprogrammet. Sedan väntar övriga Stockholmsregionen, med Tyresö och Värmdö. Arbetet fortsätter under 2018 och 2019.

Kjell-Ove Westlund håller upp och visar hur den gamla kabeln, slängd intill teknikboden, ser ut.
– Isolationen har försämrats genom åren. När kabeln lades på 70-talet, var det den första typen av pex-kabel (plastkabel red anm), och under åren har isolationen kraftigt försämrats och fukt har trängt in i kabeln, säger han.

Ska minska elavbrotten

Med hjälp av en specialutrustad kabelmätningsbuss genomför Vattenfall kabeldiagnostik via marken för att ta reda på kablarnas kvalitet, på så sätt vet man vilka kablar som är i sämst skick.
– Man brukar vilja ha ett isoleringsvärde på kabeln på 2,2 åtminstone, är det över det ska man byta. I det här arbetet får vi ofta upp kabelvärden på 10. Har de så dåliga värden så måste de bytas. Då slipper vi se denna kabel gå sönder i morgon eller nästa år, säger Kjell-Ove Westlund och fortsätter:

”Det här arbetet kommer definitivt minska antalet strömavbrott”

– Men det här arbetet kommer definitivt minska antalet strömavbrott i Haninge och andra kommuner, sedan kan ju strömavbrott ske ändå av andra orsaker, säger han.