Strömbron stängs av för biltrafik

Trafikkaoset vid Slussen gör att bussarna kommer inte fram på Strömbron.

Därför stänger staden av bron för vanlig biltrafik.

– Problemet är att det är alldeles för trångt, säger Eva Rosman, vid projekt Slussen.

Strömbron är bron som länkar samman Gamla stan med Norrmalm. Den kommer någon gång de närmsta veckorna att stängas av för vanlig biltrafik, enligt Eva Rosman, kommunikationsansvarig vid projekt Slussen.

– Jag förstår att en avstängning kan bli besvärligt för bilisterna. Kan man tidigare välja andra vägar blir man inte lika påverkad, säger hon.

Anledningen till avstängningen är att det senaste tidens trafikkaos kring Slussen där bilister tjuvåkt på Skeppsbron – trots att de har körförbud. Tjuvåkarna har gjort att bussarna inte har kunnat hålla sina tidtabeller, enligt Eva Rosman.

– Det har varit timslånga köer på Skeppsbron, vilket gjort att bussarna har varit tvungna att avbryta sina turer och vända om.

Från och med onsdagen 17 februari står det också flaggvakter vid Slussen i rusningstid, för att hindra bilister att köra på Skeppsbron. Flaggvakter planeras även att sättas ut på Katarinavägen för att varna bilister att ta den vägen för att komma norrut i stan. Katarinavägen kommer också snart att smalnas av.

– Vi kommer också attsätta upp större skyltar, med blinkande ljus som visar bilisterna att de inte kan köra mot Skeppsbron.

Men det är inte bara bilisterna som har det körigt att komma fram kring Slussen. Fotgängare har hört av sig till staden för att de inte hittar rätt och cyklister har vittnat om att deras körfält är fulla med bilar, taxibilar och bussar.

Eva Rosman delar den bilden.

– Cyklisterna har fått bredare cykelfält vid Skeppsbron, och vissa bilister har trott att körfälten har varit till för dem.

Nu ska refuger sättas upp för att göra det lättare för cyklisterna.

– Vi kommer även sätta upp fler markeringar, säger Eva Rosman.

Hur tycker du trafiksituationen är vid Slussen?

– I stora drag fungerar det som vi har tänkt oss. Men framkomligheten är ett problem, säger Eva Rosman.

Polisen tycker också framkomligheten är det största problemet.

– Vi är där i den mån vi kan. Men så länge det inte är ett säkerhetsproblem, att det till exempel sker många cykelolyckor, har vi mycket annat som vi också måste prioritera. Vi önskar att vi kunde vara där oftare, säger Krister Drakeklint, på Södermalmspolisen.

I stället för att köra på Skeppsbron leds biltrafiken om till Norrbro via Munkbroleden.

Preliminärt kommer Strömbron att vara avstängd för privatbilister fram till sommaren. Men avstängningen kan enligt Eva Rosman bestå de kommande tre till fyra åren, den tid det tar att få en ny vägbro på plats i Slussen.