ANNONS

Strömhopp från fritidsförvaltningen

Fördelningen av tider på kommunens idrottsanläggningar har väckt starka känslor.
Fördelningen av tider på kommunens idrottsanläggningar har väckt starka känslor.
Fyra personer har på kort tid sagt upp sig på fritidsförvaltningen.

"Jag ser inte att jag har ett uppdrag längre", säger en enhetschef som slutar.
ANNONS

Fyra nyckelpersoner har på kort tid sagt upp sig från fritidsförvaltningen. Samtidigt har politikerna valt att gå ett antal idrottsföreningar till mötes och göra kultur- och fritidsnämnden till två skilda nämnder i stället för en, som det har varit de senaste tre åren.

– Fem föreningar tycker inte att förvaltningen gjort sitt jobb och kommunstyrelsen är beredd att lyssna på dem, säger Ingela Jansson, enhetschef på fritidsförvaltningen och en av de fyra som nu väljer att avsluta sin anställningar på kommunen.

Förutom Ingela Jansson slutar Pernilla Järveroth, förvaltningschef för kultur och fritidsförvaltningen, en föreningssamordnare samt lokalbokare mot föreningar.

Ingela Jansson säger att hon haft som uppdrag att utveckla hela frilufts- och fritidslivet i Vallentuna kommun. Inte enbart jobba mot kommunens idrottsföreningar. I jobbet har ingått att rusta upp och utveckla motions- och fritidsanläggningar som Kvarnbadet och motionsspår i kommunen.

När politikerna i kommunstyrelsen lyssnar på föreningarnas kritik om fördelning av plan- hall- och istider känner hon att hon inte har något mandat längre.

Har föreningarna avsatt er?

– Det kan man kanske säga. Men i kommunen finns det 38 föreningar. Det är fem som tycker såhär. Nu väljer jag att gå vidare, säger Ingela Jansson.

Lars Lundkvist är ordförande för Vallentuna fotboll som kritiserat hur förvaltningen jobbat. Kritiken har bland annat handlat om fördelning av tider på kommunens anläggningar.

Han välkomnar kommunstyrelsens vilja att göra kultur- och fritidsnämnden till två separata nämnder med specialistkompetens.

ANNONS

– Det är det bästa beslut som fattats på jätteläge. De förtroendevalda har lyssnat på oss och helt slängt prestigen. Det är jättestort, säger han.

Det var för tre år sedan som kulturnämnden och fritidsnämnden i Vallentuna slogs ihop till en nämnd. I samma veva började flera nya tjänstemän på kommunen och nya riktlinjer om fördelning av tider på anläggningarna utarbetades.

Kontroversen mellan förvaltningen och föreningar har egentligen pågått sedan dess.

Lars Lundkvist menar att det saknats kunskap på förvaltningen om hur idrotten fungerar.

– Man måste förstå idrotten och sätta sig in i varje enskild idrotts olika förutsättningar.

Som det hittills varit har fördelningen av tider skett godtyckligt, menar han.

Lars Lundkvist har själv, innan han gick i pension, jobbat mot föreningar i Vallentuna kommun i cirka 30 år.

På senare tid har dock ruljansen på tjänstemän ökat. På fyra år har till exempel fem personer haft tjänsten som lokalbokare mot föreningar.

Med tanke på hur utsatt det verkar vara, hur ska någon våga ta det här jobbet igen?

– Man måste vara inställd på dialog. Vallentuna är in idrottskommun med fantastiska förutsättningar. Är man inställd på dialog kan man göra storverk tillsammans.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.