ANNONS

Strömlöst i Kårsta i två dagar

Rumsättravägen
En gran vid Rumsättravägen lutar sig mot högspänningskabeln. Den måste bort.
De flesta hushåll i Vallentuna beräknas få strömmen tillbaka under kvällen.
I Kårsta kommer det att ta längre tid.
Minst två dagar, bedömer elkraftsteknikern Joakim Weivers.
ANNONS

Det var vid tvåtiden i natt som stormen började rasa över Vallentuna och under natten slocknade strömmen för tusentals hushåll i Vallentuna. Ellevio, som ansvarar för eldistributionen i Vallentuna, skickade ut elkraftsteknikerna Joakim Weivers och Robert Argenius redan vid två på natten. När vi träffar dem vid Rumsättravägen i norra Vallentuna är det sen eftermiddag och de har jobbat i över ett dygn med att leta efter fel och försöka åtgärda dem.

Clas Andréason, som har fritidshus i närheten, stannar till för att fråga när han kan få tillbaka sin ström.

Rumsättravägen

Clas Andréason får besked av Robert Argenius och Joakim Weivers att han troligen får vänta ett par dagar innan strömmen är tillbaka.

– Vi har bara åtta grader i huset nu. Visst kan vi elda, men vi har ett spa också, säger han.

– Om jag får ge ett råd så skulle jag nog tappa ur det nu, säger Joakim Weivers. Räkna med att det tar ett par dagar att få elen tillbaka med tanke på det kaos som varit i dag. Det ligger träd överallt. Jag fick såga mig fram på vägarna i morse, så mycket träd låg det i vägen. Och stolpar som är av. Det är svårt att ge en prognos men vi jobbar så fort vi kan.

Clas Andréason går tillbaka till bilen och kör iväg. Vi tar rygg på Joakim Weivers och Robert Argenius och pulsar ut i terrängen. Deras pannlampor kastar ljuskäglor framåt. På sidorna är det beckmörkt och efter ett tjugotal meter hittar vi en elstolpe liggande i snön.

ANNONS

Rumsättravägen vid Brollsta golfklubb

Elstolpen har knäckts som en tändsticka.

– Det är så här det ser ut, säger Joakim Weivers. Det borde ligga träd i närheten som dragit ner stolpen. Men det blåste så hårt i natt att det kan ha räckt för att fälla den.

Vi pulsar vidare. Just här är det ganska lätt att ta sig fram men i mörkret kan terrängen vara riskabel.

– Det svåra är att man inte ser, säger Joakim Weivers. Man vet inte vilka reträttvägar man har när man sågar träd som fallit och man ser inte om det blåser omkull något i närheten. Och det kan ligga rotvältor i närheten. Manuellt får man gå igenom och kolla att det inte ligger träd på ledningarna innan man kan koppla på spänningen.

Rumsättravägen

Träd som fallit över ledningarna finns det just nu massor av i Vallentuna.

Längre fram ser vi en gran som lutar sig mot högspänningsledningen. Den måste alltså bort. Och sedan kan strömmen kopplas in på en bit av ledningen.

– Vi hoppas få så mycket spänning som möjligt redan i kväll. Det är i de yttre delarna av Vallentuna som det kan ta längre tid. Hela Kårsta är fortfarande spänningslöst. Vi har en ledning mellan Kårsta och Orkesta där det gått av sex stolpar. Där måste vi byta stolparna innan man kan få upp ledningen igen. Det blir besvärligt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.