ANNONS

Därför försvann strömmen i över sex timmar

Flera nya förskolor är aktuella i Haninge.
Det blev tomt på många förskolor i Hägersten-Liljeholmen under dagen.
Elavbrottet blev över sex timmar långt i delar av Hägersten-Liljeholmen. Först vid 14-tiden var strömmen tillbaka överallt. Cirka tio förskolor stod då tomma, sedan barnen skickats hem.
ANNONS

Orsaken till elavbrottet var ett misstag på en byggarbetsplats i Hägersten-Liljeholmen. Strax efter klockan halv åtta på morgonen grävde byggarbetare sönder två elkablar. Den ena gick av helt och hållet. Den andra kabeln var en reservkabel, tänkt som ersättare om den första skulle gå sönder. I den blev det ett stort hål.

– Båda två måste grävas upp och lagas. Det tog sin tid och det skapade förstås problem för mängder av människor – både för privatpersoner och arbetsplatser, säger Jonatan Björck, presschef på Ellevio.

Ellevio för nu en dialog med byggbolaget om orsaken till missen. Byggbolagen är skyldiga att kontrollera var kablar ligger innan de gräver och om de inte gjort det kan de bli skadeståndsskyldiga.

– Hur det blir i det här fallet vet jag inte. Vi för en dialog om vad som hänt, säger Jonatan Björck.

Totalt drabbades 21 000 hushåll och anläggningar av strömavbrottet. Det kom mitt i morgonrusningen och orsakade stopp på tunnelbanans röda linje i ungefär en timme.

Men i stora delar av Hägersten-Liljeholmen varade elavbrottet i flera timmar. I Västertorp, Hägerstensåsen och Midsommarkransen var strömmen inte helt tillbaka förrän vid 14-tiden.

Förskolor stängde

Cirka tio förskolor stängde eftersom de varken hade värme eller el och i vissa fall inte heller vatten. Det gick alltså varken att laga mat, gå på toaletten eller byta blöjor på alla småbarn.

ANNONS

– Det är ett stort jobb att ringa runt till alla föräldrar, men det har fungerat förvånansvärt bra. Alla har hjälpts åt och gjort så gott de kunnat. Föräldrar som känner varandra har hjälpts åt om någon inte kunnat komma eller inte gått att nå, säger Gunilla Davidsson, avdelningschef för Hägersten-Liljeholmens förskolor.

Situationen är inte ny för henne. Under sina år som förskolechef har hon varit med om många strömavbrott som gjort att föräldrar tvingats lämna sina arbetsplatser för att hämta sina barn.

– Och det händer säkert oftare i ett område som Hägersten-Liljeholmen, där det byggs så mycket, säger Gunilla Davidsson.

Fler kablar grävs sönder

Jonatan Björck bekräftar att antalet söndergrävda kablar är fler i områden där det byggs mycket än i andra områden. I Hägersten-Liljeholmen har det varit fyra–fem elvabrott under det senaste halvåret. Orsakerna till dem har dock varierat, liksom tiden de varat.

– Det är ett stort problem att allt fler kablar grävs sönder. Kvaliteten på dem blir sämre efter varje lagning, med skarvar och annat, säger han.