ANNONS

Ströp exsambo medvetslös

Mannen tog struptag om kvinnans hals i hennes hem på Lidingö. När hon inte andades längre lämnade han henne utan att ringa ambulans. Trots det ansåg tingsrätten inte att han hade avsikten att döda.
ANNONS

Mannen väntade i kvinnans trapphus då hon kom hem med taxi tidigt på morgonen en dag i september. De har två barn tillsammans, men flyttade före sommaren isär.

Nu var mannen upprörd efter att han fått höra att kvinnan hade gift sig.

Hon öppnade dörren till sin lägenhet och mannen gick med in, talade upprört med henne och tog därefter struptag om kvinnans hals.

För tingsrätten berättade mannen att han tror att han höll greppet i en minut.

Därefter kom kvinnans mor in i lägenheten och mötte mannen på väg ut. Hon fann sin dotter medvetslös, blå i ansiktet i en onaturlig ställning. Han svarade inte på vad som hade hänt och modern bad honom gå.

Därefter ringde modern ambulans. Kvinnans liv räddades och en rättsmedicinsk undersökning kunde dagen därpå visa att hon utsatts för ett hårt strupgrepp.

I tingsrätten försökte åklagaren fälla den åtalade för mordförsök, men rätten trodde på den åtalades förklaring att han inte ville döda.

Enligt honom försökte han göra hjärt- och lungräddning då att han såg att kvinnan inte längre andades.

Rätten medgav att situationen var svårbedömd, men dömde mannen till fem års fängelse för grov misshandel. Han är dessutom skyldig att betala 66 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

ANNONS

En nämndeman var oenig med rätten i övrigt och hävdade att mannen måste ha haft för avsikt att döda. Därför borde rätten, enligt nämndemannen, ha fällt den åtalade för försök till dråp, vilket kunde ha gett sju års fängelse och ett nästan dubbelt så högt skadestånd till kvinnan.

Fakta
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.