Ströp mamman – döms till psykvård

36-åringen döms till psykvård för att ha strypt mamman med en elsladd
36-åringen döms till psykvård för att ha strypt mamman med en elsladd
36-åringen döms till psykvård för att ha strypt mamman med en elsladd.
Dna-spår på elsladden och på en blodig handduk är en del av bevisningen som fäller 36-åringen.
Själv säger sig 36-åringen inte ha någon minnesbild av vad han gjorde på morddagen och nekar till brott.

Nacka tingsrätt har dömt 36-åringen som åtalats för strypmord på sin mamma i december till rättspsykiatrisk vård.

Nacka tingsrätt anser att det saknas bevisning som entydigt binder 36-åringen till mordet på mamman i hennes lägenhet i Älta, men att bevisningen åklagaren lagt fram ”mer eller mindre” pekar på att han är skyldig

Haft dispyter

Sonen och mamman hade enligt domen tidigare haft dispyter som lett till handgemäng. Mamman hade även uttalat för andra att hon var rädd för sonen, att han skulle skada henne eller sig själv.

Vid mordtillfället, mellan 20 och 21 december 2016, hade mamman, som var i 70-årsåldern, hämtat sonen i bil och troligen kört honom hem till sig.

Sökningar som gjorts på en dator i mammans bostad, bland annat på en utlandsresa och på en banks hemsida, talar för att det är sonen som har gjort sökningarna.

Dagen efter mordet hade sonen besökt ett bankkontor tillhörande samma bank, och i sonens bostad påträffades anteckningar och sökningar på resor till samma resmål, Anchorage, som sökningarna i mammans dator.

Dna-spår

Dna-spår som hittades på den elsladd kvinnan ströps med kom från sonen och mamman. Dna-spår från sonen och mamman hittades även på en blodig frottéhanduk.

36-åringen har nekat till brott. Han har under rättegången sagt att han vet att han inte skulle kunna döda mamman men att han inte har några minnesbilder från den aktuella dagen eller tidsperioden.

Den rättspsykiatriska bedömningen visar att 36-åringen led av en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället.

Han döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Mitt i har sökt 36-åringens advokat.